Märtha Louise om skräcken – kändes som en dödsdom

Prinsessan Märtha Louise har varit med i Framgångspodden – och berättar om ögonblicket som förändrade henne för resten av livet.
Slå på ljud

Norges prinsessa Märtha Louise, 48, har alltid varit en färgstark person, och hon är full av energi med ett smittande självförtroende. Men så har det inte alltid varit, berättar hon i ett avnsitt av Framgångspodden, där hon intervjuas av Alexander Pärleros.

Hon berättade om hur hon brukade känna sig stressad över att inte passa in och vara den sorts person som alla förväntade sig av en prinsessa.

– Det är alla andra som säger att där passar du in och så ska det vara. Det är det jag upptäckt i mitt liv. Jag passar inte in i den prinsessboxen som de vill att jag ska vara i, jag är inte sån. När jag började koppla vad som gör mig lycklig så var det långt ifrån den här boxen som alla andra har placerat mig i men jag jag aldrig har känt att jag passar in i, säger Märtha Louise i podden.

Märtha Louise berättar att hon har varit högkänslig ända sedan hon var liten. Här är hon tillsammans med mamma Sonja och lillebror Haakon.

Avgörande ögonblicket – när Märtha Louise pratade med sin mormor

Genom reflektion och meditation har hon lärt sig att hitta sig själv mer och mer, men för Märtha Louise är det ett ögonblick som präglat henne mer än något annat. Det var när hon var ungefär tio år och pratade med sin mormor.

– Jag frågade henne vad hon ångrade mest i livet, och hon sa att det bara var sakerna hon inte gjort som hon ångrar. Det gick rakt in i mig, jag tänkte att jag ska göra allt! Allt jag är rädd för, det ska jag göra. Att stå på scen har jag varit jätterädd för, jag har haft en sån scenskräck deluxe. Jag fick ha en stol för mina ben skakade så mycket. Jag kände att jag var dömd till döden eller något när jag stod framför människor.

Märtha Louise: ”Varför säger folk inte sanningen?”

Prinsessan beskriver sig som en högkänslig person, som konstant tar in andras känslor och sinnesstämningar, och har varit sån sedan hon var barn. Hon började tvivla på sig själv när hon mötte människor som sa att allt var bra, men i själva verket kunde hon känna att det var något på tok.

– När jag var på scenen så var jag i ett officiellt sammanhang, jag skulle prestera. Men när jag plötsligt fick berätta min sanning på scenen så gick allt det bort. Nu är jag nervös, men bara normalt nervös och jag tycker det är kul. Det var en så stor aha-upplevelse för mig, att när vi får prata om våra upplevelse så blir vi trygga. Varför säger vi inte det som är sant?

– Varför vill vi ha ett sånt här samhälle där alla är skeptiska mot varandra, och inte ett där alla är trygga och kan sprida kärlek? säger Märtha Louise.

Foto: TT