Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mary och Frederiks chockbesked efter skandaluppgifterna – meddelar drastiska beslutet

27 jun, 2022, 05:00 

Nu har kronprinsparet tvingats fatta ett chockerande beslut.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Det har varit en tuff tid för det danska kronprinsparet Mary och Frederik. När skandaler om den prestigefulla internatskolan Herlufsholm, där prins Christian går, avlöste varandra på löpande band, skakades kungligheterna om rejält och försattes i en stor kris.

Skandalen har spridits som en löpeld i Danmark – och världen om. Nu har Mary och Frederik tvingats till drastiska åtgärder, för att få slut på krisen en gång för alla.

Chockerande uppgifterna

Det var danska TV2 som släppte ett grävande reportage om internatskolan som kantas av kunglig närvaro, i maj i år. I reportaget kom förfärliga uppgifter till ytan om vad som pågår på skolan bakom stängda dörrar.

Ett femtiotal tidigare elever valde att tala ut om mobbning, våld, och sexuella kränkningar som ägt rum på Herlufsholm. En skolkultur som ska ha förts vidare från generation till generation i snart hundra år.

Uppgifterna var omtumlande för många danskar. Inte minst eftersom deras kronprinspar har sin son prins Christian på skolan, och planerar att prinsessan Isabella ska börja där i höst.

Annons

Mary och Frederik har uttalat sig om krisen upprepade gånger, och tagit starkt avstånd. Senast var det oklart hur situationen skulle utvecklas, och vad som skulle hända med prinsen och prinsessans skolgång.

– Som alla andra föräldrar vill vi göra det bästa för våra barn. Samtidigt är vi medvetna om vår särställning som kronprinspar. Här och nu vet vi inte alla svaren. Som familj behöver vi mer kunskap för att kunna fatta rätt beslut för våra barn, skrev de i en kommentar för bara tio dagar sedan.

Har bestämt sig

Men nu har kungligheterna bestämt sig. I ett nytt pressmeddelande meddelar kronprinsparet att prins Christian inte kommer vara på plats när terminen startar igen efter sommaren, och inte heller prinsessan Isabella som skulle börja nionde klass där till hösten.

"Frågan om vår son Christian och vår dotter Isabellas val av skola har varit mycket viktig för oss och det olyckliga fallet har väckt många starka åsikter hos allmänheten. Detta är förståeligt när det gäller barns och ungdomars välbefinnande. Samtidigt har det varit viktigt för oss att stå fast vid vår grundläggande övertygelse om att viktiga beslut bör fattas på ett välgrundat sätt. Nu har vi den grunden." Skriver de bland annat i uttalandet.

"Det har varit en svår process för oss som familj, men utifrån helhetsbilden och vår särställning som kronprinspar har vi valt att prins Christian slutar på Herlufsholm, och att prinsessan Isabella inte börjar i 9:an i skolan efter sommarlovet. Under sommaren kommer vi att ta ett beslut tillsammans med våra barn om deras framtida skolval."

Hela meddelandet går att läsa här.

Foto: TT

Annons