Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mary om chocken efter prins Joachims stroke

23 aug, 2020, 08:00 
Kronprinsessan Mary och prins Joachim
För första gången efter chockbeskedet: Nu berättar kronprinsessan Mary om prins Joachims stroke.
Annons
7 saker du inte visste om kronprinsessan MaryBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary

 

Alltid samlad. Alltid leende. Det är så vi i vanliga fall brukar möta kronprinsessan Mary, 48. Men när hon nu fick frågan om sin strokedrabbade svåger prins Joachim var det en mycket berörd Mary som försökte hitta de rätta orden:

– Självklart har vi löpande kontakt med dem, sa hon och darrade på rösten, innan hon stramade upp sig och fortsatte:

Kronprinsessan Mary
Mary var djupt berörd.

– Min man har som ni alla vet varit nere hos sin bror och han var mycket glad och lättad över att hans bror är sig lik. Han pratade på precis som han brukar, sa kronprinsessan Mary.

– Prins Joachim är samma person som innan han blev sjuk.

Prins Joachim och kronprins Frederik
Blek och trött, och märkt av det han varit med om. Prins Joachim vid frukostbordet med kronprins Frederik.
Annons

Egentligen var kronprinsessan Mary på Kattegattcentret i Grenå för att uppmärksamma Världsnaturfondens arbete med vattenförbättring i Kattegatt. Men detta var också hennes första offentliga uppdrag efter att familjen drabbades av chockbeskedet om prins Joachims sjukdom och frågan om hur han mår, nu snart en månad efter stroken, kastade sin skugga över hennes uppdrag.

Kronprinsessan Mary
Inte riktigt sitt vanliga strålande jag. Prins Joachims sjukdom har tagit den danska kungafamiljen hårt.

Det var natten till lördagen den 25 juli som 51-årige prins Joachim drabbades av en hjärnblödning under semestern på danska kungafamiljens franska vinslott Château de Cayx. Bara några timmar senare blev han akutopererad på Universitetssjukhuset i Toulouse.

Annons

Läkarnas prognos för prins Joachim

Före stroken var prins Joachim helt frisk och den drabbade honom som en blixt från en klar himmel. Läkarna kunde dock ganska snart komma med goda nyheter. Prins Joachim fick lämna intensivvårdsavdelningen efter några dagar och prognosen är att han inte ska ha drabbats av fysiska men, utan kunna bli helt återställd, även om detta förstås kommer att ta en tid.

Kronprinsessan Mary och prins Joachim
Mary och Joachim vid ett tidigare tillfälle.

Prins Joachim är fortsatt på bättringsvägen, men behöver lugn och ro omkring sig, är det besked som kommit från det danska hovet. Det är dock inte sannolikt att prins Joachim kommer att kunna börja på sitt nya jobb som Danmarks försvarsattaché i Paris den 1 september.

Kronprinsessan Mary
Det var detta som dagens uppdrag egentligen handlade om för Marys del: Kronprinsessan Mary släppte ut fem rockor i Kattegatt, en del av WWF:s arbete med vattenförbättring.

Foto: TT, Kongehuset/Instagram.

Annons