Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Uppgifter: Mary väljer att flytta ut – beslutet med Frederik efter alla år

17 apr, 2024, 13:00 
Kung Frederik och drottning Mary flyttar snart ut från Amalienborgs slott, enligt uppgifter.
Annons

Nyårsfirandet hann knappt börja innan drottning Margrethe kom med det stora chockbeskedet: efter 52 år som regent hade hon bestämt sig för att lämna över tronen till sin son, Frederik.

Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Den 14 januari fick Danmark ett nytt kungapar i form av kung Frederik och drottning Mary. Glatt stod de och vinkade från balkongen på Christiansborgs Slott, samtidigt som det danska folket stod nedanför och hurrade.

Sedan dess har livet förändrats mycket för både Frederik och Mary. Att vara kung och drottning är något helt annat än kronprins och kronprinsessan, och de senaste månaderna har handlat om att anpassa sig till sina nya roller.

Annons
Drottning Mary
Mary har blivit drottning och de senaste månaderna har hon försökt anpassa sig till sin nya roll.MISC / BACKGRID US / TT

Mary och Frederik flyttar

Kungaparet har fortfarande Amalienborgs slott som sin bas. Slottet på 5000 kvadrat är beläget i hjärtat av Köpenhamn, fördelat över tre plan med två våningar avsedda för arbete och representation.

Inte minst har köket, med snickerier av ask och golv i såpad pommersk furu, varit familjens favoritrum. Det är här hela familjen har kunnat sätta sig ned, prata om vardagen och njuta av läckra måltider.

Men tiden på Amalienborgs slott närmar sig sitt slut. Förhoppningen är att Mary och Frederik inom kort ska flytta ut och bosätta sig på Fredensborg Slott.

Annons

”Vet inte vad som händer”

Danska Billed-bladets reporter Marianne Singer säger att flytten borde ske snart, men något exakt datum har ännu inte kommunicerats av det danska hovet.

– Går det som tradition så flyttar även kungaparet tillsammans med sina barn upp till Fredensborg i vår och sommar, säger hon och fortsätter:

– Vi vet inte vad som händer nu när de har blivit ett kungapar – om de kommer att nyttja själva slottet mer. Men nu är vi också i den situationen att vi har en drottning Margrethe som valt att abdikera, och hon har dessutom fortfarande en nära relation till Fredensborgs slott.

Drottning Mary och kung Frederik
Enligt uppgifter kommer kung Frederik och drottning Mary flytta in på Fredenborgs slott.MISC / BACKGRID US / TT

Foto: TT

Annons