Marys beslut efter krisen – lämnar Frederik

04 nov, 2022, 09:00 

Kronprinsessan har lämnat Frederik, och landet.

Annons
Efterlängtade återföreningen • Camillas ilska • Madeleines kusliga bild – 3 kungliga snacksiar från vecka 44!
Efterlängtade återföreningen • Camillas ilska • Madeleines kusliga bild – 3 kungliga snacksiar från vecka 44!

Det danska kungahuset har det inte lätt. Visserligen har den värsta stormen blåst över efter drottning Margrethes oväntade beslut att dra in flera kungliga titlar, men fortfarande är sig ingenting likt.

När kronprinsparet var på resa i Vietnam för att främja företagande var fokus ändå på det kungliga dramat – och plötsligt stod Frederik ensam kvar.

Beskrevs som iskall

Frederik och Marys resa till Vietnam var tre dagar lång, och syftet var bland annat att uppmärksamma och främja danskt företagande i Hanoi och Ho Chi Minh City.

Recept.se Nyhetsbrev

Och trots att resans syfte var allt annat än att diskutera den senaste tidens stormar i det danska kungahuset, kunde inte Mary undvika frågorna.

Dansk press hade följt med på resan, och när hon mötte danska journalister i Vietnam fick hon, inte helt oväntat, frågor om relationerna i kungahuset efter dramatiken.

Annons

Men Mary gjorde det tydligt. Här får man inga svar, och i dansk press beskrevs hennes agerande som iskallt:

– Jag har inget mer att tillägga till det jag redan har sagt, så jag hoppas att du inte har rest hela vägen hit för att ställa den frågan, har du några andra frågor? svarade Mary journalisten.

Mary lämnade i smyg

Mary har ju faktiskt uttalat sig om Margrethes beslut tidigare, och då var hon oerhört diplomatisk.

– Förändring kan vara väldigt svårt, och det gör ont, sa Mary då till danska Se och Hör.

– Men det betyder inte att beslutet inte är det rätta.

Mer kommentarer än så bjuder kronprinsessan alltså inte på. Och de journalister som planerat att fånga Mary en stund för lite frågor under sista dagen av besöket, fick helt enkelt tänka om.

Besöket gick i mål under torsdagen, då det stod storslaget firande på Carlsbergs 175-årsjubileum på agendan. Men Frederik hade inte Mary vid sin sida, utan fick klara sig själv.

Annons

Hon hade nämligen lämnat landet och redan rest hem från Hanoi till Köpenhamn under onsdagen, skriver danska Billedbladet.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Frederik fick klara sig själv sista dagen. Här är paret tidigare i somras.

Foto: TT

Annons