Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marys och Frederiks beslut i relationen – efter 20 år som gifta: ”Naturligt”

15 feb, 2024, 13:00 
Så har relationen mellan kung Frederik och drottning Mary förändrats.
Annons
7 saker du inte visste om kronprinsessan MaryBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary

Den 14 maj är det 20 år sedan kung Frederik gifte sig med sin Mary i Köpenhamn. Året därpå föddes sonen, prins Christian, och två år senare utökades familjen med dottern, prinsessan Isabella.

Frederik och Mary var inte nöjda där: 2011 välkomnade man tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine till familjen – och i dag lever de ett lyckligt kungligt familjeliv tillsammans.

Drottning Mary och kung Frederik
Frederik och Mary har blivit kung och drotting.MISC / BACKGRID US / TT

Orden om Mary och Frederik

Skillnaden senaste tiden är att Frederik skridit om från kronprins till kung. Mary har i sin tur blivit drottning och i en månads tid har de nu axlat sina nya roller, med allt vad det innebär att vara kung och drottning av Danmark.

Annons

Frågar man kungahusexperten Ulrik Ulriksen har de, så här långt, klarat uppdraget exemplariskt. Hon ser också att relationen mellan Frederik och Mary förändrats, att de blivit medvetna om sina nya roller och uppträder därefter.

– Om jag ska vara ärlig tycker jag faktiskt att både han och drottning Mary verkar förändrade. Det är som om de båda nu är i en högre växel än någonsin. Nu är scenen verkligen deras, och därför är det naturligt att man "trappar upp" om man kan. Och jag tror att kungaparet kan och vill, säger hon till Billed-Bladet.

Så har Frederik och Mary förändrats

Ulrik Ulriksen har följt Frederik och Mary i flera år. Han var på plats när det nyblivna kungaparet stod på balkongen på Christiansborg slott och vinkade till publikhavet nedanför.

Annons

Redan då såg han att något förändrats.

– Det är något med deras ansiktsuttryck och gester och deras sätt att stå framför oss som gör mig ganska övertygad om att även om de i grunden är samma personer så har de fått ett uppsving som har påverkat dem som individer och som ett par. De verkar glada över att ha fått möjligheten att visa sitt värde som kungapar.

Drottning Mary och kung Frederik
Drottning Mary och kung Frederik.hbgbild / MEGA

Foto: TT

Annons