Marys och Frederiks separata liv i Schweiz

kronprins frederik och kronprinsessan mary flyttar isär

Mary och Frederik har beslutat sig för att barnen ska börja i en schweizisk internatskola. Ett beslut som även påverkar kronprinsparets relation.

Förändringens vindar blåser i den danska kungafamiljen. Frederik och Mary har beslutat sig för att skicka iväg barnen till internatskola i schweiziska Verbier. Men det är inte själva utbildningen som det danska folket har reagerat på. Nej, det är kronprinsparets beslut – att flytta isär – som har väckt frågetecken.

Marys och Frederiks uppdelade vardag

Mamma Mary följer med till den lyxiga skidorten Verbier medan kronprins Frederik kommer att pendla mellan sina kungliga åtaganden i Danmark och familjen i Schweiz.  Paret kommer alltså tillbringa mycket av sin tid isär.

Alla fyra barnen, Christian, Isabella, Josephine och Vincent, ska börja på den exklusiva skolan Lemania-Verbier International School. Utbildningen kostar omkring 200 000 kronor per termin och barn. Det är dock något billigare för de prins Vincent och prinsessan Josephine, som bara är 8 år.

kronprinsessan mary och kronprins frederik flyttar isär

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary kommer att tillbringa mycket tid isär.

Reglerna på den internationella skolan är strikta. Eleverna bär grå byxor och polo och det är förbjudet att parkera privata bilar framför huvudingången. All undervisning sker på franska och engelska.

Kronprinsessan Mary har tidigare berättat att syftet med att låta barnen studera i Schweiz i några veckor är att ge dem ”en möjlighet för en gemensam upplevelse i en internationell miljö”.

Framtiden för barnen

– Vi ser det som en gåva till barnen som de får gemensamt och den kan de bära med sig resten av livet, har Mary sagt till danska TV2.

Efter den 12 veckor långa vistelsen, som Mary och Frederik ska turas om att vara med på, bär det av hem till Danmark och de vanliga klasserna på Trangegårsskolan i Gentofte igen.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: