Marys pappas hemliga liv – därför syns han inte i kungliga sammanhang

Kronprinsessan Marys pappa John Donaldson syns sällan till på offentliga tillställningar, och Mary talar sällan om sin pappa.

När kronprins Frederik fyllde 50 år i maj förra året var det många som höjde på ögonbrynen när kronprinsessan Marys pappa, John Donaldsson, inte var på plats. På plats var i övrigt hela den danska kungafamiljen, och även det svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria och Daniel var där för att fira den danska kronprinsen. Pappans frånvaro ledde till heta diskussioner bland danskarna enligt Ekstrabladet och det danska kungahuset bekräftade att pappa John var inbjuden men inte kunde komma.

– Han firade kronprinsens födelsedag privat, meddelade de då men ville inte kommentera saken vidare.

Talar sällan om sin pappa

Och det verkar som att Mary inte har så tät kontakt med pappan – hon talar sällan om honom och de senaste åren har han lyst med sin frånvaro på viktiga tillställningar. Kanske är inte kontakten sig lik sedan kronprinsessans mamma, Henrietta Clark Donaldson, tragiskt gick bort under en hjärtoperation 1997. 2001 gifte han också om sig med den brittiska författaren Susan Elizabeth Donaldson, som skriver under pseudonymen Susan Moody, Susannah James och Susan Madison. Han sägs vara barnvakt, och en omtyckt sådan, åt Marys barn då och då och ibland, men inte särskilt ofta, syns de umgås med varandra. Bland annat på en julkonsert i Köpenhamn förra året.

Sedan 2008 lever han ett tillbakalutat och lågmält liv som pensionär efter att ha arbetat som professor vid University of Tasmania i många år. Han har också hela 12 barnbarn och Johns tre andra barn är bosatta i Australien, vilket troligtvis gör att han inte kan besöka Mary så ofta eftersom han ser till att pendla mellan Danmark och Australien då och då för att hälsa på.

Foto: TT