Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Masakos förändring – mår bra för första gången på många år

30 maj, 2019, 19:00 
Agneta Nisbeth
kejsarinnan Masako Trump
Som ni kanske minns har livet inte alltid varit så lätt för den nyblivna kejsarinnan Masako av Japan. Men nu är hon helt förändrad, och det ser ut som hon faktiskt gillar att stå i rampljuset.
Annons

För några år sedan såg vi knappt en skymt av den dåvarande kronprinsessan Masako av Japan. Bara när det absolut var ett måste att finnas vid maken Naruhitos sida ställde hon upp för fotograferna. Annars gömde hon sig mer eller mindre inne i kejsarpalatset.

Masako led av depressioner

Anledningen till hennes skygghet har varit känd länge. Masako har lidit av depressioner och haft problem med att passa in i den strikta japanska kejsarfamiljen med alla sina antika seder och bruk.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men nu ser det verkligen ut att ha vänt för den nu 55-åriga kejsarinnan.

japans kejsarpar president trump

Häromkvällen hade hon till exempel Donald Trump till bordet under en galamiddag i Tokyo. Den amerikanske presidenten med hustru Melania har nämligen varit på ett officiellt besök i Japan under fyra dagar.

Annons

Kejsarparet fick en rivstart

Så det nya kejsarparet fick verkligen en rivstart in i sitt nya ämbete, med viktigt besök från USA. Och till mångas förvåning verkade kejsarinnan Masako inte ha några som helst problem med detta. Hon talar dessutom flytande engelska, vilket hon fick visa prov på under middagen med presidenten.

Masako Naruhito kejsarpar

Masako, som själv hade en gedigen akademisk bakgrund med bland annat studier vid Harvard, förlovade sig med sin Naruhito 1993, efter sju år och tre frierier. De gifte sig ett halvår senare inför 800 gäster och runt 500 miljoner tv-tittare.

Annons
prinsessan Aiko

De fick bara ett barn, dottern Aiko som nu är 17 år. En blyg flicka med pannlugg som också haft en del problem i livet. Bland annat ska Aiko ha tvingats byta skola ett antal gånger, men verkar nu må bra igen. Vid kröningsceremonien av hennes pappa såg vi henne le mot fotograferna från sin bil.

Tronen kommer att gå till Aikos kusin

Eftersom paret bara fått en flicka innebär det att deras barn inte kommer att ärva den traditionsbundna krysantemum-tronen. Tronen kommer istället att gå till hennes manlige kusin Hisahito, som sägs vara en relativt blyg tolvåring. Japan har nämligen fortfarande inte infört kvinnlig tronföljd.

Annons
Kejsarinnan Masako Melania Trump

Även om Masako inte kommer att kunna ändra på tronföljden, om hon nu ens skulle vilja det, är det nu helt klart att  kejsarinnan kommer att ta sin nya roll på fullaste allvar. Det har hon redan visat prov på, och det ska bli spännande att följa Masakos utveckling!

Foto: TT

Annons