Måste prinsessan Madeleine föda barn i Sverige?

Måste prinsessan Madeleine föda barn i Sverige?
Annons

ste_chris-madeleine_6

Margaretha-1

Var väljer prinsessan Madeleine att föda – i New York, London eller Stockholm?

Prinsessan Madeleine är lika internationell som sina fastrar, Birgitta och Margaretha som gifte sig med icke-svenska män och flyttade utomlands efter bröllopet. Prinsessorna från Haga återvände inte när det var dags att föda barn.

Med i tronföljden

Men det finns en skillnad mellan de två Haga-sessorna och prinsessan Madeleine. Kungadottern står med i den svenska tronföljden och det gör inte Margaretha och Birgitta.

Prinsesskusiner

Madeleines kusiner, Désirée och Carl-Christian av Hohenzollern-Sigmaringen, (prinsessan Birgittas barn) är båda födda i München.

Födda i London

Prinsessan Margarethas tre barn, Sibylla, Edward och James, är födda i England. De två första i London och yngste sonen James i Oxford.

Annons

Men precis som fastrarna kan Madeleine välja att föda utomlands. Men om hon gör det – hur påverkar det barnets rätt till tronen?

Prins eller prinsessa

– Växer barnet upp utomlands blir det ingen prins eller prinsessa, berättar historieprofessorn Dick Harrison för Svenska Dagbladet.

Margaretha

Här ser vi Madeleines kusin, friherrinnan Sybilla och faster, prinsessan Margaretha.

MaddeVilken ordning i tronföljden får barnet?

Barnet blir nummer fem i tronföljden om Madeleine och Chris följer de regler som krävs.

Dubbelt medborgarskap

– Det finns ett antal regler som måste uppfyllas för att barnet ska ingå i tronföljden. Om barnet bara blir amerikansk medborgare, vilket är fullt möjligt eftersom Madeleine och Chris bor i USA, får det inte en plats i tronföljden. Däremot kan det ha dubbelt medborgarskap, så länge ett av dem är svenskt.

Katolik

Chris är katolik, så det är tekniskt möjligt att barnet får den tron. Men i så fall får barnet alltså inte en plats i tronföljden.

Måste tillbringa tid i Sverige

– Barnet måste också till stora delar växa upp i Sverige. Det finns ingen procentsats för hur stor del av livet som måste ske här, men det räcker inte med att tillbringa somrarna i Sverige.  Om allt detta uppfylls blir barnet nummer fem i tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, säger Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

Vilka titlar blir aktuella?

Det är kungen som bestämmer om babyn blir prins eller prinsessa.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL, Stella Pictures

 

 

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

50 kommentarer till “Måste prinsessan Madeleine föda barn i Sverige?”

 1. Evita Jansson skriver: 5 september, 2013

  Hoppas att barnet blir prins/prinsessa och blir del av tronföljden.


 2. Sthlm skriver: 5 september, 2013

  Nej, men det är väl billigare här.


 3. Maggan skriver: 5 september, 2013

  Efter kungens uttal så kanske hon föder i Island?


 4. Maggan skriver: 5 september, 2013

  #3 Uttalande ska det stå. Tangenterna gick för fort 😉


 5. Gneta skriver: 5 september, 2013

  Ett litet påpekande bara, Prinsessan Birgitta har tre barn. Yngste sonen Hubertus också


 6. Edelweiss skriver: 5 september, 2013

  Hon kommer att föda i Sverige


 7. Sandra skriver: 5 september, 2013

  #1 Instämmer.


 8. esse skriver: 5 september, 2013

  så vitt jag minns ingår p birgitta och hennes barn i tronföljden, eftersom b gifte sig med en prins.


 9. Eva M skriver: 5 september, 2013

  8esse prinsessan Birgitta står inte i tronföljden även om hon gifte sig med en prins. Det fanns inte kvinnlig tronföljd på den tiden. Däremot är hon hkh


 10. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 5 september, 2013

  Jag har svårt att se att deras lilla prinsessa/prins/prhen skulle få vara med i tronföljden om han/hon/hen föds i de förenta staterna. Så vitt jag vet blir man då automatiskt amerikansk medborgare och det tycker i vart fall inte jag känns helt korrekt. Om så blir fallet vill inte jag ge apanage till vare sig PM CON eller prhen.


 11. Tinalill skriver: 5 september, 2013

  Vad jag förstår är detta en helt ny situation, så vi får väl avvakta och se hur det blir !


 12. Nettan skriver: 5 september, 2013

  Hoppas hon föder i Sverige och att dem bosätter sig här.Dem kan ju ändå åka till USA när dem känner för det.Det är ju inga ekonomiska hinder för dem att flyga vart dem viill.
  Vore ju kul för både Madeleine och Victoria att umgås mer när dem båda har småbarn.


 13. Sthlm skriver: 5 september, 2013

  Schaussar inte media upp Madeleines graviditet och man kan undra varför hon själv basunerar ut det på Facebook. Istället kunde hon väl ha berättat nyheten med den blivande fadern vid sin sida, eftersom båda är på besök i Sverige nästa vecka.


 14. Monica skriver: 5 september, 2013

  Enligt Lag om svenskt medborgarskap blir barn svensk medborgare vid födelsen om barnets mor är svensk (oavsett var födelsen sker). Men får dubbelt medborgarskap om det föds i USA.


 15. Beata skriver: 5 september, 2013

  Har en aning om att det inte blir den femte i tronföljden. Egentligen, varför det! Det finns ju redan Victoria, Estelle, Carl Philip, Victorias och Daniels kommande barn… Kanske även pappan Chris har något att säga i saken?


 16. Beata skriver: 5 september, 2013

  Hoppas Madeleines äktenskap blir lyckligare än sina fastrars.


 17. Söstra Mi skriver: 5 september, 2013
 18. My skriver: 5 september, 2013

  Tror absolut att de räknar med en framtid i USA eller möjligtvis England. Tronen är allt för avlägsen för att prioriteras.


 19. Norskinnen skriver: 5 september, 2013

  Det blir nok en liten o’neill…


 20. Julia skriver: 5 september, 2013

  Moder Svea “PM Con eller prhen” Vad menar du?


 21. Hen skriver: 5 september, 2013

  # 17 Obama vet hur man smilar in sig och “köper röster”. Nu var han på väg till Sverige precis i dessa dagar och då passade det eftersom han var inbjuden till slottet.


 22. snickarjohn skriver: 5 september, 2013
 23. Vivi skriver: 5 september, 2013

  Madeleine og Chris kommer sikkert til Nobelfest og jul i Sverige… og så bliver hun nok her. Flyselskaberne flyver ikke med passagerer i 8. – 9. måned og heller ikke generelt med nyfødte (under 3 uger).


 24. Annica* skriver: 5 september, 2013

  Jag hoppas att hon kan få med sig Christopher till Sverige och att de bosätter sig här!


 25. emma_h skriver: 5 september, 2013

  Enligt Sv Grundlag b.l.i.r CGs ättlingar Tronföljare & Prins/-essa!! 1//Katoliken Chris är ingift i Kfamiljen EJ tvärtom, 1 av villkoren f att C godkändes var att Barn MÅSTE uppfostras enligt VÅR religion 2//Stod klart att Bostadsort ej påverkade M:s HKHrang & Prinsess -status vid Vigseln därmed är det troligtvis också upp till CGB att råda över – o ej nån “lagregel” – att barnet kan “stanna kvar” hos föräldrarna på samma kontinent = logiskt tänkande m andra ord…
  3// Apropå FödselRegler om att va i hemlandet för att kunna födas som fullvärdig Tronföljare: 1 kungafamilj som flytt t London då dess hemland befann sig i krig skulle föda 1 KronPrins – då lät Hotel Claridges låta h-sviten tillfälligt utropas till “jugoslaviskt territorium” med QE2s & Brittiska Statens O.K – så visst finns det möjligheter att hitta kompromiss-lösningar. Madde skulle exvis kunna inreda 1 sovrum som förlossningssal på Svenska Ambassaden =räknas som Sv. Mark – Varför ens tvinga höggravid Mor2B att flyga hem? Sånt resande avråder läkare till f övrigt av hälsoskäl för Mor&Barn.
  (OBS Hagasessorna föddes/växte upp m Manlig Tronföljd – 3 av 4 födde barn som privatpersoner. 4e födde enbart tyska arvtagare)


 26. Pboo skriver: 5 september, 2013

  Monica i #14 har rätt – enligt svensk lag blir ett barn som är fött av en kvinna med svenskt medborgarskap automatiskt svensk medborgare, oavsett var föds. Sverige praktiserar multipla medborgarskap, vilket innebär att hur många medborgarskap som helst accepteras o begreppet “dubbla medborgarskap”, som tyvärr används, ger falskt budskap. MEN andra länder begränsar antalet medborgarskap. Barnet kan födas i USA o blir då automatisk amerikansk medborgare o lika automatiskt blir det svensk medborgare. Sen kan de ansöka om att barnet också blir brittisk medborgare, vilket är det som Chris också är, förutom amerikansk (född i England med amerikansk pappa och österrikisk mamma).


 27. emma_h skriver: 5 september, 2013

  STHLM sluta spekulera & insinuera baktankar ifråga om Madde…
  …det var ju EXAKT likadant då V&Ds graviditet kungjordes… PÅ FACEBOOK & HEMSIDAN… V&D höll sig undan, dök upp på ett uppdrag samma dag ropade ett tack till väntande press i skyndande förbifart…
  – i övrigt noll “personligt bemötande” / “kommentar” om det den dan
  – det är så CG vill ha det uppenbarligen så du får väl klanka på den som a n g e t t hur det “ska” gå till det vill säga KUNGEN sina barns allra högste chef som dikterar vad de får göra & hans Communicating Skills är efter FYRTIO ÅR som kung rätt bedrövliga & ej särskilt “för Sverige-I tiden”…


 28. emma_h skriver: 5 september, 2013

  till STHLM (fortsättning)
  Utdrag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13483547.ab
  Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn” stod det på hovets egen hemsida.

  Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn. Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra.
  Under hösten 2011 förväntas inga större förändringar


 29. Dorthe skriver: 5 september, 2013

  Efter Madeleines eget udsagn, var det i samråd med Kongen, hun valgte ikke at afsige sig HKH. Denne gang bliver der en mere, som skal inddrages, Chris O’Neill.
  Men hvis han, som pappa vil have, at barnet skal være katolik, så er det jo uden betydning, om det bliver født i USA eller Sverige, så vil det ikke blive nr. 5 i tronfølgen.
  Jeg troede ikke man kunne stille krav til, at Kongehuset skal være lutheraner/protestanter, når stat og folkekirke er adskilt.


 30. AlbertinaAlbertina skriver: 5 september, 2013

  OK. Läs nu för alla som ej vet:
  Om barnet föds i USA, bliver det amerikansk medborgare.
  Sedan skickas födelseattesten till Sverige, och man ansöker om svenskt medborgarskap eftersom mamman är svensk.
  Inga problem.
  Sluta tjafsa nu. Jag har gjort detta ett par gånger.
  Massor av grattis, Madeleine!


 31. christinavideotron.ca skriver: 5 september, 2013

  Den dagen den lilla möjligtvis skulle bli kung eller drottning är Sverige säkert redan en republik.


 32. AlbertinaAlbertina skriver: 5 september, 2013

  angående Anna de Geers kommentar att prinsessan Madeleine lagt ner “blod, svett och tårar” i Childhood ( Aftonbladet 6/9). Det låter litet överdrivet, eller hur?


 33. Amie Grimaldi, Ruda skriver: 6 september, 2013

  Förhoppningsvis i Sverige!


 34. Inge L skriver: 6 september, 2013

  Simpelthen et uværdigt svar fra Kongen!
  Men han ved måske ikke selv, hvilke regler der er gældende, men så skulle man ikke have offentliggjort det på hjemmesiden så tidligt. Måske var han også lidt sur over, at Madeleine ikke ville vente til efter jubilæet – det synes jeg med rette, han kunne have grund til at være.
  Nu er svenske journalister så høflige, som man generelt er i Sverige, men en dansk journalist ville sikkert have stillet spørgsmålet: Var Madeleine gravid inden brylluppet? Det har hun sikkert været … de blev gift 19. juni og barnet kommer i marts, mere sandsynligt i februar, tror jeg, derfor dette hastværk med at få det oplyst.


 35. Hilde skriver: 6 september, 2013

  Må barnet være prins/prinsesse for å stå i arverekken til tronen?
  Har det andre praktiske betydninger at barnet har en tittel?

  Strengt tatt er jo Madeleines barn for langt bak i arverekken til at det trenger en tittel.


 36. Maggiz skriver: 6 september, 2013

  Låt Madde föda sitt barn i New York och stanna där. Det är ju den plats hon trivs bäst och som gör HENNE lycklig och det är väl ändå det som är viktigast. Eftersom hon valt att fortsätta sitt “yrke” som prinsessa och därmed ska representera vårt land så kan hon ju göra det där hon är och de andra behöver inte flyga lika dit så ofta. Önskar Chis och Madde lycka till med sitt liv.


 37. mikael johansson skriver: 6 september, 2013

  hej barnet kan föda i usa eller england . eller vad dom skäner för det . och ändå födas på svensk mark . som alla ex kungars barn är föda i sinna hem länder efter som man gör bb till ex svensk mark då =) så gorde dom med grekiska albanska serbisk m,m kunga husen för sinna av kommer , då är det löst


 38. Marja skriver: 6 september, 2013

  vDet är lustigt att läsa alla dessa kommentarer. Prinsessan Madeleine “flydde” till USA för att få vara i fred efter den grymma skandalen som Bergströmmen + norskan hade orsakat. Situationen var ju ödmjukande för prinsessan efter att pressen skrek ut allt skit.
  Och så kritiseras hon ju hela tiden . . . Senare i livet skulle prinsessan Madeleine med den utbildning och stil hon har, bli en bra svensk ambassadör i USA.
  Livet som “nästan kunglig” i ett land som Sverige skulle vara lidande för barnen O´neil


 39. Julia skriver: 6 september, 2013

  34 Inge Madeleines och Chris bröllop stod den 8 juni. Kolla fakta innan du spekulerar


 40. Beata skriver: 6 september, 2013

  Är det inte bara bäst att vänta och se. Det är ju alldeles onödigt att spekulera i saken som dom själva bestämmer över hur dom kommer att göra.


 41. Karin Nilsson skriver: 6 september, 2013

  # 38. Madeleine representerar inte Sverige i USA!
  Hon arbetar nu och då på Childhood som är Silvias privatintresse.
  Det har ingenting med staten Sverige att göra överhuvudtaget.


 42. Tulla skriver: 7 september, 2013

  Jeg gætter på, at Madeleine allerede har bestemt, at hun vil føde sit barn i Sverige .. og det er grunden til, at den officielle meddelelse er kommet ud så overraskende tidligt. Hun skal, formoder jeg, have foretaget en masse undersøgelser og scanninger, mens hun er hjemme i Sverige og det vil være svært at hemmeligholde, at hun er gravid.
  Så kommer hun igen til Nobelpris uddelingen og til nye undersøgelser. De mindre kontrolundersøgelser kan hun gå til i New York. Jeg tror det er hendes plan, men kan jo kun blive et gæt.


 43. Inge L skriver: 7 september, 2013

  #39 Julia
  Det så jeg faktisk god,t jeg fik skrevet, efter at den var sendt,
  men indså at rettelsen nok ville komme efter, at andre havde
  korrigeret. Når det drejer sig om Madeleine, så er du og
  PBoo jo altid hurtigt ude. 😉


 44. H. Jensen skriver: 8 september, 2013

  Da Madeleine er svensk statsborger og forbliver det, så kan
  barnet få hendes nationalitet, uanset i hvilket land det
  fødes, den regel gælder vist i alle lande.
  Det må mere være et spørgsmål om barnet får hendes eller
  Chris’ tro, der indvirker på, hvilken status det får i kongehuset.
  Vælger de at døbe barnet i den katolske tro…. er det “problem”
  hurtigt løst, så har det ingen arveret til den svenske trone.


 45. emma_h skriver: 8 september, 2013

  H.Jensen Inget “spörsmål” såtillvida att föräldrarna HAR inget Val i frågan då “Augsburska Överenskommelsen” är central i grundlagen beträffande Tronföljares Livs/Beteende-Regler Tronföljarna i Sve omfattas ej av Religionsfrihet CGBs vilja var att M skulle fortsatt ha sin rang/titel då blir hennes barn med i Sv.Tronföljd… Alla med kungligt blod ska hålla sig till vår religion, det gäller uppfostran av barn, gudtjänster dop/bröllopsceremoni etc Chris har gift in sig I Kungafamiljen inte Madde i hans Intygades för övrigt då Hovet redogjorde vid förlovning om villkoren f Chris framtida outsiderroll Att framtida barn såsom barnbarn till Sve:s Kung EJ fick bli uppfostrad i den katolska läran. Dvs underförstått att C fick hålla låg profil om sin tro – tidigare grundlagsversion förbjöd giftermål m katoliker


 46. emma_h skriver: 8 september, 2013

  Tulla, vadå “överraskande tidigt”?
  Det tillkännagavs i början av September… Babyn är beräknad till Mars liksom Estelle också var – Hovet tillkännagav Vs graviditet 17e Augusti… alltså 2 veckor tidigare men då blev det inget tjafs om det minsann Att tillkännage vid 3 månader är rätt vanligt i Sverige Tillkännagivelser via Hovet – oavsett vad – är för övrigt alltid på Kungens order (när-var-hur) inte Moderns. CG vet också att vänta för länge riskerar ge tidning 1 scoop tack vare att nån “med insyn” tipsar media (mot att tjäna en slant.) Detta gör ju för övrigt att Kungen kan få allt ljus på sig då han firar 40 eftersom “nyhetens behag” hunnit lägga sig något tills jubileet. CPs förlovning väntas nog med till strax efteråt


 47. S.P.H. skriver: 8 september, 2013

  Især Emma_h henviser altid til gamle regler og sådan er det bare. Hvis det stod til flere, som kommenterer, så skulle alt vist helst være som på marskal Bernadottes tid, samme regel- og proceduresæt, som var i brug, da han blev konge!
  Kongen er en moderne monark i tiden, men det nutidige gælder ikke for visse dele af folket, fornemmer man.
  Hvordan har man overhovedet fået gennemført kvindelig arveret, var det under en Palme-regering og ved en folkeomrøstning ?
  Lad dog alle børn af Victoria, Carl Philip og Madeleine indgå i arvefølgen, de er børnebørn af en konge. Madeleine har sikkert selv et højt nummer i arverækken til den engelske trone.


 48. Birthe Vejrum skriver: 8 september, 2013

  Til de som spekulerer i om Madeleine var gravid på bryllupsdagen, vil jeg sige, at det er selvfølgelig muligt, men slet ikke sikkert. Lad mig give et par eksempler: Mine forældre havde bryllupsdag d. 20 juni og min bror blev født 2. marts det følgende år. Min mor meldte klart ud, “…at han blev lavet på bryllupsnatten”! For egen del var datoerne 11. juni og mit barn blev født den 1. marts det følgende år. Jeg fører en nøjagtig dagbog, tiderne ændrede sig.


 49. emma_h skriver: 9 september, 2013

  SPH_47
  “Emma_h henviser altid til gamle regler”
  SPH jag hänvisar till GÄLLANDE regler…grundlag senast uppdaterat senare halvan av 70talet Politikerna har senare via en arbetsgrupp lagt fram/röstat om förslag betr uppdatering av vissa regelaspekter av Tronföljar-reglerna men kungen sa nej och det var för bara några år sen

  “Madeleine har sikkert selv et højt nummer i arverækken til den engelske trone.”
  Nej – inte längre – M uteslöts ur Brittiska Tronföljden i Juni2013 tack vare att M gifte sig med 1 Katolik


 50. Birthe Vejrum skriver: 12 september, 2013

  # 47 S.P.H.

  I dette tilfælde har Emma_h faktisk ret!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar