Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Måste prinsessan Madeleine föda barn i Sverige?

05 sep, 2013, 11:07 
Annons
ste_chris-madeleine_6
Margaretha-1

Var väljer prinsessan Madeleine att föda – i New York, London eller Stockholm?

Annons

Prinsessan Madeleine är lika internationell som sina fastrar, Birgitta och Margaretha som gifte sig med icke-svenska män och flyttade utomlands efter bröllopet. Prinsessorna från Haga återvände inte när det var dags att föda barn.

Med i tronföljden

Men det finns en skillnad mellan de två Haga-sessorna och prinsessan Madeleine. Kungadottern står med i den svenska tronföljden och det gör inte Margaretha och Birgitta.

Prinsesskusiner

Madeleines kusiner, Désirée och Carl-Christian av Hohenzollern-Sigmaringen, (prinsessan Birgittas barn) är båda födda i München.

Födda i London

Prinsessan Margarethas tre barn, Sibylla, Edward och James, är födda i England. De två första i London och yngste sonen James i Oxford.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men precis som fastrarna kan Madeleine välja att föda utomlands. Men om hon gör det – hur påverkar det barnets rätt till tronen?

Prins eller prinsessa

– Växer barnet upp utomlands blir det ingen prins eller prinsessa, berättar historieprofessorn Dick Harrison för Svenska Dagbladet.

Annons
Margaretha

Här ser vi Madeleines kusin, friherrinnan Sybilla och faster, prinsessan Margaretha.

Madde

Barnet blir nummer fem i tronföljden om Madeleine och Chris följer de regler som krävs.

Annons

Dubbelt medborgarskap

– Det finns ett antal regler som måste uppfyllas för att barnet ska ingå i tronföljden. Om barnet bara blir amerikansk medborgare, vilket är fullt möjligt eftersom Madeleine och Chris bor i USA, får det inte en plats i tronföljden. Däremot kan det ha dubbelt medborgarskap, så länge ett av dem är svenskt.

Katolik

Chris är katolik, så det är tekniskt möjligt att barnet får den tron. Men i så fall får barnet alltså inte en plats i tronföljden.

Måste tillbringa tid i Sverige

– Barnet måste också till stora delar växa upp i Sverige. Det finns ingen procentsats för hur stor del av livet som måste ske här, men det räcker inte med att tillbringa somrarna i Sverige.  Om allt detta uppfylls blir barnet nummer fem i tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, säger Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

Vilka titlar blir aktuella?

Det är kungen som bestämmer om babyn blir prins eller prinsessa.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures

 

 

 

 

Annons