Máxima ger sig i den politiska debatten – med oväntad kommentar

drottning máxima ger sin in i den politiska debatten

Diskreta svar och kungliga omskrivningar är inte drottning Máximas grej. Hennes senaste uttalade för henne rakt in i den politiska debatten.

Kungligheterna håller sig alltid ytterst neutrala när det kommer till frågor som tenderar att bli politiska. Men nu bryter drottning Máxima den trenden.

Det var när den 48-åriga drottningen dök upp i New York, i sin roll som speciell förespråkare för FN, som hon fick en fråga som många andra kungligheter hade besvarat annorlunda. Men Máxima är en färgstark person som ofta säger vad hon tycker. Utan diskreta omskrivningar. Och så även den här gången.

Frågan som många kungligheter skulle duka

Frågan löd; Vad önskar drottningen sig mest av allt just nu?

– Lika rättigheter mellan män och kvinnor, svarade hon då. Utan att blinka.

Men den sägningen ger sig drottningen Máxima in i den politiska debatten. Och hon har redan blivit hyllad av feminister världen över.

Många tycker att Máxima är en frisk fläkt i den annars så tillrättalagda kungliga världen. Hon står för sina värderingar och håller till exempel hårt i sin katolska tro trots att resten av den nederländska kungafamiljen tillhör protestantismen. Hon är dessutom den som skrattar högt, trots att evenemanget i fråga, är högtidligt och korrekt. Och så har hon inga problem med att uttrycka sig i extravaganta hattar och färgsprakande klänningar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: