Maxima trotsar corona-varningen

Enda kungligheterna som vågat sig ut i världen?

Nu hade hon och kungen Willem-Alexander, 52, visserligen maximalt oflyt med sitt fyra dagar långa statsbesök i Indonesien, som drog igång mitt under coronapaniken. Planen var att stärka banden med Nederländerna, och Maxima och Willem-Alexander valde att genomföra resan trots allt.

De kom till ett Indonesien som precis som Sverige fått sina första dödsfall i Covid-19, och nu, när besöket är avslutat, är risken stor att de hamnar i hemmakarantän, titta bara på Norges stackars kungapar, kung Harald och drottning Sonja, som tvingats isolera sig i sitt timmerslott Kongsseteren.

Maxima och Willem-Alexander i Indonesien

Till råga på allt tvingades Maxima och Willem-Alexander korta ner sin resa med en dag efter en svåra båtolycka på Sumatra, det meddelade det nederländska hovet.

De flög dock i ”eget” plan, eller i alla fall det nederländska statsplanet, och sannolikt var det kungen själv som satt vid spakarna i cockpit, detta är ju något som han brukar roa sig med på långflygningarna.

Stora välkomstkommittén på flygplatsen när de flög vidare med inrikesflyg.

Maxima och Willem-Alexander hos sultanen.

Men nu var de ändå så kloka att de helt avstod från att skaka hand, även om de var tvungna att göra undantag när de träffade president Joko Widodo och sultanen av Yogyakarta, Hans Kungliga Höghet Sri Sultan Hamengku Buwono Xduring.

– Bye bye Indonesien!

Foto: TT.