Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Medarbetarens larm från slottet: "Fruktansvärt"

05 dec, 2022, 17:30 
Indra Nordemar

Medarbetaren vittnar om att personal tuppar av på Kungliga slottet.

Annons
GRATTIS KUNGEN! Här firas monarken på Kungliga slottet – se filmenBrand logo
GRATTIS KUNGEN! Här firas monarken på Kungliga slottet – se filmen

Att arbeta i full vinterutrustning eller tvingas lägga sig på golvet för att inte tuppa av – det är vad personal på Kungliga slottet ofta får utstå.

Slottet började byggas sent 1600-tal och är inte direkt anpassat för väderförhållandena vi i dag har i Sverige.

Samtidigt arbetas det för full för att dra ner på kostnaderna – både att dra ner på värmen och öka värmen är enorma utgifter som behöver regleras. Och medarbetarna på slottet blir de som drabbas.

Kungens ståthållaren nära att tuppa av: "Bara för att överleva"

Stefan Larsson är kungens ståthållare vilket innebär att han är den som ansvarar för i stort sett all verksamhet på de kungliga slotten. Och han avslöjar nu att han själv varit nära på att svimma – och att det vid upprepade tillfällen hänt slottets personal.

Annons

Enligt Aftonbladet ligger Staffans kontor på markplan, med moderna dubbelfönster – men med de gamla tjocka stenväggarna som är problematiska under högsommaren.

– 2018 var det väldigt varmt, det var fruktansvärt. Det var första och enda gången som jag lagt mig på golvet på min arbetsplats. Jag tänkte att jag måste lägga mig annars tuppar jag av, säger han till tidningen och fortsätter:

– Ni vet när man försöker vädra och det bara är så jäkla varmt… jag låg nog tjugo minuter på det här golvet. Bara för att överleva.

Kronprinsessfamiljen öppnar slottet på nationaldagen.

Kungens och kronprinsessans lösning

Vidare ska han ha berättat om hur flera i slottspersonalen då svimmat.

– Det är det som är så komplicerat med en sådan här gammal byggnad. På samma sätt är det tufft för de som jobbar i västra valvet med att ta emot turister när det är 25 minusgrader. De jobbar i ytterkläder. Men vi gör det bästa vi kan med de lösningar vi har. Fokus ligger på att hålla nere kostnader och ta hand om kulturarvet på bästa sätt, menar Staffan.

Men både Staffan, hans kollegor samt kungen och kronprinsessan Victoria arbetar för att lösa problemen. Bland annat kan de två meter höga portarna vid entrén snart komma att stå stängda, i stället för att under dagtid konstant vara öppna, för att bibehålla värmen.

– Jag har en chef som är otroligt intresserad av de här frågorna. Både kungen och kronprinsessan är engagerade, berättar Staffan.

Foto: TT

Annons