Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Medarbetarna om Silvias hälsa – kommer fram i sändning: ”Nog helt slut”

31 okt, 2023, 09:30 

Journalisten Ingrid Thörnqvist berättar om Silvias hektiska arbetsschema.

Annons

Drottning Silvia har i 47 år tagit sitt kungliga uppdrag på största allvar. Tillsammans med kungen, eller på egen hand, har hon under åren rest världen över och skött sina kungliga förpliktelser med bravur.

Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom StockholmBrand logo
Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom Stockholm

I kungliga kalendern har hon ofta flera uppdrag uppskrivna, men det är bara ett axplock av allt arbete som Silvia egentligen lägger ned och hon sitter på flera viktiga positioner i diverse organisationer.

– Kalendern är otroligt späckad och den finns ju publicerad också på hovets hemsida. Men där är det bara några flå saker som publiceras, i själva verket är det många många fler, säger journalisten Ingrid Thörnqvist som följt Silvia i ett år och skrivit en reportagebok om drottningen.

Drottning Silvia
Drottning Silvia har ett hektiskt arbetsschema.

Medarbetarna om Silvias hälsa

Trots att hon den 23 december fyller 80 år verkar Silvia inte trycka på bromsen. Faktum är att hon under det kungliga superåret jobbar mer än vanligt och tycks ständigt glänsa i det kungliga rampljuset.

Annons

När Ingrid Thörnqvist i veckan gästade Nyhetsmorgon fick hon frågar om drottningens hektiska schema. Programledaren Maria Forsblom frågade till och med om det var så att Silvia varit nära att gå in i väggen.

– Det antyds lite mellan raderna när jag pratade med hennes nära medarbetare. Det var någon som sa att hon brukar bli lite förkyld framåt jul och det tolkade jag mer som att ja hon är nog helt slut efter allting, säger Ingrid Thörnqvist i programmet.

Drabbades av förkylning i december

Och mycket talar för att Ingrid har rätt. I december för två år sedan, bara dagar efter Nobelfesten, fick Silvia ställa in alla sina kungliga uppdrag och resan till Dubai på grund av sjukdom.

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftade då för Svensk Damtidning att det rörde sig om en förkylning.

– Det var en kraftfull förkylning som började i slutet av förra veckan, men nu är drottningen fri från den, sa hon då.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia och kungen ute på uppdrag.

Foto: TT

Annons