Meghan avslöjar: Den sorgliga sanningen bakom galabilden

Meghan Markle Prins Harry

Detta är bilden som Meghan säger att hon inte står ut med att se: Hon hade självmordstankar, men tvingades gå på kunglig gala ändå.

När den här galabilden togs var Meghan gravid i femte månaden med Archie och kände sig så pressad av livet i den brittiska kungafamiljen att hon hade börjat tänka på självmord som en väg ut.

Samtidigt som hon beskriver att hon tvingades visa upp en leende fasad, dra på sig paljettklänningen och kliva i skorna med stilettklackar för att gå på välgörenhetstillställning i Royal Albert Hall med prins Harry.

Den brittiska kungafamiljens stiff upper lip driven till sin spets, kanske man kan säga.

Meghan Markle Prins Harry Royal Albert Hall Psykisk kris självmordstankar

Harry och Meghan höll skenet uppe, den där kvällen i Royal Albert Hall.

LÄS MER: Drottning Sonja om sin systers självmord

Detta hände den 16 januari 2019 och prins Harry ser plågad ut på bilderna, men Meghan biter ihop och ler. På scenen stod Cirque du Soleil med sin show Totem och alla intäkter gick till prins Harrys stiftelse Sentebale.

Att detta var en pressad tid i Meghans liv, det kan ingen som såg Oprah Winfrey-intervjun ha missat. Och bilderna från den här kvällen plågar alltså Meghan än i dag, trots att det har gått mer än tre år.

Meghan Markle Prins Harry Royal Albert Hall Gravid

”Det är en viktig sak att tänka på” säger Meghan: ”Du vet aldrig hur folk har det. Inte ens de som alltid ler.”

I intervjun beskriver hon hur hon först togs emot med öppna armar av kungafamiljen och hovet, men att hon sedan tystades och kände sig fången.

Hon säger att hon drog sig för att säga något till Harry om hur illa det var, men att hon till slut berättade, timmarna innan de skulle iväg på den där galan i Albert Hall.

– Jag ville inte leva längre och det var en mycket tydlig och verklig och skrämmande tanke som jag hade hela tiden. Och jag visste att om jag inte öppnade upp om detta, så skulle jag genomföra det.

– Jag minns att Harry höll om mig och att han sa ”Jag tror inte att du kan gå”. Och jag sa: ”Jag kan inte bli lämnad ensam”.

– Sedan grät jag varje gång lamporna släcktes i salongen.

Meghan Markle om sin psykiska kris

Meghan säger också att när hon ändå tittar på de där bilderna så ser hon att Harry kramade hennes hand hårt och att han var djupt oroad över att hon var så psykiskt skör.

Men hon säger också att han sedan räddade hennes liv – genom att gå med på att flytta till Los Angeles.

Prins Harry Meghan Markle Psykisk kris Självmordstankar

En bild som väcker plågsamma minnen för Meghan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112. Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen. Stödlinje för den som har tankar på självmord. Öppen dygnet runt, alla dagar. Telefon: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177. Telefon: 1177. www.1177.se

Jourhavande präst. Telefon: 112, alla dagar kl 21-06. Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Jourhavande medmänniska. Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06.

Foto: TT, Joe Pugliese/Harpo Productions/CBS.