Meghan försvaras – kritikerna anklagas för rasism

Meghan Markle är hårt ansatt av den brittiska pressen.Vissa menar att detta beror på hennes hudfärg.

Meghan Markle har blivit en av världens mest kontroversiella kvinnor den senaste tiden. Hennes gemensamma beslut med prins Harry att lägga ifrån sig de kungliga plikterna och leva ett mer självständigt vis har avfärdats som egocentriskt, fåfängt och barnsligt.

Men finns det en obehaglig underton i kritiken som brittisk press riktat mot Meghan?

Meghan Markle utsatt för rasism

Meghan pekas ut som oförskämd i ny bok.

Är Meghan utsatt för rasism?

Ansedda mediekanalen Vice har producerat en mini-dokumentär om hur Meghan behandlats av tabloidpressen i Storbritannien. I dokumentären uttalar sig flera auktoriteter om saken, och de framför alla samma synpunkt: Meghan Markle får utstå tuffare ord eftersom hon är rasifierad.

Kvinnorättsaktivisten Shola Mos-Shogbamimu är väldigt tydlig i sin kritik.

– Rasismen hon har fått utstå, hatet, trakasserierna, den irrationella nonsenskritiken, är jämförbar med samma saker som andra svarta människor upplever i Storbritannien, säger Shola om Meghan.

– Hon har försökt kämpa mot den här tsunamin av hat och trakasserier.

“Allt hon gjorde blev kritiserat”

Journalisten Yasmin Alibhai-Brown menar att hatet mot Meghan har blottlagt en obekväm sanning: britterna är inte ett lika tolerant folk som de vill ge sken av.

– Jag tror att Storbritannien trodde att man var redo att hantera en prinsessan av blandad etnisk härkomst. Men det var de inte, säger Yasmin.

Omid Scoobie är en av få reportrar som beviljats insyn i Meghans liv. Han har också en bok på gång om Meghan och Harry.

Enligt honom gränsar tabloidtidningarnas skriverier om Meghan till mobbning.

– Allt som Meghan gjorde, från dag ett, blev kritiserat, säger Omid.

– Meghan visste att det skulle bli svårt att gifta sig in i den brittiska kungafamiljen, men jag tror att hennes bild av de brittiska tabloiderna var väldigt annorlunda jämfört med sanningen.