Meghan Markle bryter tystnaden – säger förlåt

04 jun, 2020, 16:00 
Hel världen har pratat om George Floyd och Black lives matter, och nu är det Meghan Markles tur. Med egna ord förklarar hon varför hon inte har gjort det tidigare.
Annons

Det här är Meghan Markle
Det här är Meghan Markle

Meghan Markle bor just nu tillsammans med prins Harry i LA, staden där hon är uppvuxen. I ett videotal  för avgångsklasserna på sin gamla high school nämnde hon för första gången George Floyd och demonstrationerna som följt av hans död.

Hon inleder videon, som först publicerades av livsstilsmagasinet Essence, med att berätta att anledningen till att det tagit henne så lång tid att säga något är för att hon har varit rädd att det ska bli fel.

“Jag var inte säker på vad jag kunde säga till er, jag ville säga rätt saker. Sen insåg jag att det enda felet var att inte säga någonting alls, för att George Floyds liv var betydelsefullt, Breonna Taylors liv var betydelsefullt, Philando Castiles liv var betydelsefullt. Det var även så många andra vilkas namn är både kända och okända för oss.” säger hon i talet.

Meghan har talat för rättvisa vid många tillfällen!

Personerna hon nämner har alla dödats av amerikansk polis det senaste året, vilket är vad som ligger bakom demonstrationerna och rörelsen “Black lives matter”. I videon fortsätter hon med att tala om sina egna personliga erfarenheter av upploppen i LA 1992, då hon var elva år gammal och skulle börja på Immaculate Heart High School samma år.

Annons

“De triggades också av ett vettlöst rasistiskt dåd. Jag minns utegångsförbudet, att skynda mig hem och på vägen se askan falla från himlen, lukten av rök och synen av rökmolnen som vällde ut från byggnader. Jag minns att jag såg män i en bil som höll i vapen. Trädet som alltid stått utanför vårt hus var helt förkolnat. De minnena kommer aldrig försvinna.”

Hon fortsatte med att be om ursäkt för att det här fortfarande händer i landet när ungdomarna på samma skola hon gick på.

“Det här var något ni skulle läsa om i historieböckerna, inte uppleva själva. Jag är ledsen att vi inte lyckats få världen att bli den plats ni förtjänar.” fortsätter hon.

Meghan Markle vill inspirera nästa generation

Meghan avslutar trots det allvarliga ämnet i en positiv och inspirerande anda för de blivande studenterna.

Annons

“En annan sak jag också minns är hur människor slöt samman, och det ser vi just nu. Vi ser personer stå upp i solidaritet, vi ser samhällen sluter samman och upplyfter varandra. Ni kommer vara en del av den rörelsen.”

Tidigare har Meghan kommenterat händelsen indirekt, via The Queen’s Commonwealth Trust, där hon är vice ordförande.

“Vi har alla makten att påverka positiv förändring. Det är dags att höja rösten och säga ifrån. Dags att ta obekväma konversationer med oss själva och andra. Dags att utbilda oss själva och lära om. Dags att stråla samman och enade bygga en bättre framtid.” twittrades det från stiftelsens konto.

Foto: TT

Annons