Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Meghan och Harry har fått barn – därför får dottern inte bli prinsessa

06 jun, 2021, 16:31 
Meghan Markle
Vilken lycka! Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter – men varför blir hon inte prinsessa?
Annons
Kungligheterna som väntar smått 2021!Brand logo
Kungligheterna som väntar smått 2021!

Vilken babylycka för Meghan och Harry! Drottning Elizabeths tionde barnbarnsbarn är här! Men med bebisen följer också många frågor:

Får Meghans och Harrys dotter en kunglig titel?

Nej. Hon blir inte prinsessa, men har rätt till en adelstitel, och skulle då tituleras Lady. Alla bedömare räknar dock med att Meghan och Harry väljer bort den möjligheten, precis som de gjorde för sonen Archie – det var ju ett beslut som grundade sig prins Harry egen starka önskan att få växa upp som ett vanligt barn.

Meghan Markle Prins Harry
Meghan och prins Harry hemma i nya huset i Montecito, Kalifornien.

Allt talar därför för att Meghan och Harry går på samma linje den här gången. Och då blir deras dotter en vanlig Miss Mountbatten-Windsor.

Som reglerna är nu skulle båda barnen dock ha rätt att få kungliga HKH-titlar – och därmed bli prins och prinsessa – den dagen deras farfar prins Charles blir kung. I alla fall i teorin.

Annons

Blir Meghans baby britt eller amerikan?

Allt talar för att barnet får dubbla medborgarskap: Brittiskt genom sin pappa prins Harry och amerikanskt genom Meghan och eftersom hon kom till världen på amerikansk mark.

Vad händer med tronföjden?

Den nyfödda flickan är drottning Elizabeths elfte barnbarnsbarn. Hon har nu gått rätt in på åttondeplatsen i den brittiska tronföljden, efter sin äldre bror Archie. Att Meghan och Harry har lämnat sina kungliga uppdrag i samband med Megxit påverkar inte.

Vad ska Meghans och Harrys dotter heta?

Meghan Markle Prins Harry
Blir det en Diana Mountbatten-Windsor?

Diana, Elizabeth och Philippa (för att hedra Harrys farfar Philip) var glödheta alternativ enligt de brittiska vadslagningsfirmorna. Och helt fel var det inte!

Dottern har fått namnet Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, en hyllning till både drottning Elizabeth och prinsessan Diana.

Annons

Kommer vi få se Meghans och Harrys baby på bild?

Det är högst osäkert! De har kapat många av banden till brittiska kungafamiljen, något som också har givit dem större självbestämmande och mer rörelsefrihet. Vi får helt enkelt se.

Babyboomen i den brittiska kungafamiljen

Prinsessan Eugenie Jack Brooksbank Sonen August
Prinsessan Eugenie med sin man Jack och sonen August.

Baby Sussex är den tredje bebisen i drottning Elizabeths familj under 2021. Prinsessan Eugenies son August och Zara Tindalls son Lucas har redan kommit till världen, och i höst väntar prinsessan Beatrice sitt första barn.

Den brittiska tronföljden efter Baby Sussex ankomst

1. Prins Charles.

2. Prins William.

3. Prins George.

4. Prinsessan Charlotte.

5. Prins Louis.

6. Prins Harry.

7. Achie Mountbatten-Windsor.

8. Meghans nyfödda dotter.

9. Prins Andrew.

Foto: TT.

Annons