Meghan trotsar drottningen trots tydliga regeln

Meghan trotsar drottningen trots tydliga regeln
Det är tradition att brittiska kungligheter håller sig utanför politiken, men det har Meghan inga planer på att göra!
Annons

I många fall är det tradition att medlemmar av kungahusen lämnar politik åt sidan och inte ägnar sig åt opinion, men det har aldrig varit något Meghan Markle har planerat att följa. Hon har konsekvent uttalat sig i ämnen som betyder mycket för henne, och ofta handlar det om sociala rättvisor och jämställdhet, för att nämna några exempel.

Annons

Medan det inte finns någon lag eller officiell regel som förbjuder kungligheter i Storbritannien att rösta i val, så har drottningen och de övriga nära familjemedlemmarna valt att inte delta i det demokratiska systemet genom att rösta. På den officiella hemsidan står följande att läsa:

”Som statsöverhuvud måste drottningen hålla sig strikt neutral i respekt för politiska frågor. Av tradition röstar inte drottningen i val, men hennes majestät har en viktig ceremoniell och formell roll i förhållandet med den brittiska regeringen.”

Annons

Drottningen och de övriga kungligheterna uppmanas även att inte försöka påverka den allmänna uppfattningen i landet när det kommer till politik.

Men Meghan verkar trotsa drottningens riktlinjer.

Meghan beskriver varför hon röstar

I tidningen Marie Claire har de sammanställt en lista på hundra kvinnor som får berätta om varför de ska rösta i amerikanska presidentvalet i höst. I USA är valdeltagandet normalt lågt, bara ungefär 55-60% av befolkningen går till valurnorna på valdagen, så för många politiskt aktiva är det är av högsta vikt att sprida information om att över huvud taget gå och rösta.

Annons

”Jag vet hur det är att ha en röst, men också hur det känns att känna sig som att man inte har en. Jag vet också att så många män och kvinnor har satt sina liv på spel för att vi ska kunna göra oss hörda. Ett av mina favoritcitat, och ett som jag och min make ofta refererar till, är sagt av Kate Sheppard, en ledare för suffragettrörelsen i Nya Zeeland, som sa, ‘tro inte att din enda röst inte spelar så stor roll. Regnet som väter den uttorkade marken består av enstaka droppar.’ Det är därför jag röstar”

Meghan
Meghan kommer göra sin röst hörd – på ett eller annat sätt.

Hon säger inte explicit att hon ska rösta i valet, utan varför, men skulle hon välja att utöva sin demokratiska rättighet att rösta för landets nästa president skulle det förmodligen förvåna endast en liten skara människor.

Foto: TT

 

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Meghan trotsar drottningen trots tydliga regeln”

 1. Eva H. skriver: 13 augusti, 2020

  Hon tillhör väl inte längre kungahuset utan enbart kungafamiljen och bör väl då kunna uttala sig om vad hon vill, utan drottningens godkännande?


  1. Anna skriver: 14 augusti, 2020

   Exakt, hon har ju äntligen fått sin efterlängtade frihet.


 2. josefin skriver: 15 augusti, 2020

  Prins Charles har väl i decennier lagt sig i politik, bl a om byggnationer i London, o skrivit mängder med brev till politiker i ledande ställning. Han stàr bra mycket närmare tronen än MM


  1. Ulla Lundell skriver: 17 augusti, 2020

   Meghan har ju fått sin frihet, har hon inte fått uppmärksamhet på länge?

   Ulla


  2. Birthe Vejrum skriver: 17 augusti, 2020

   Josefin – du har helt ret! Prins Charles har altid blandet sig i politiske spørgsmål. Men det er naturligvis H E L T anderledes når det er Meghan!
   Ulla – Meghan har fået sin frihed til at TALE, hvad hun ikke havde som senior medlem af det engelske kongehus.
   Indsamlingen som fan gruppen the “Sussex Squad” har lanceret på Camfed til fordel for unge kvinders uddannelse i Afrika nærmer sig nu med hastige skridt £ 100.000.


  3. Birthe Vejrum skriver: 18 augusti, 2020

   Ja, og det så meget, at Londons byplanlæggere på et tidspunkt told him “to shut up”!
   Meghan har fået friheden til at tale om det hun synes er vigtigt, det havde hun ikke tidligere som senior royal.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar