Meghan trotsar drottningen trots tydliga regeln

Det är tradition att brittiska kungligheter håller sig utanför politiken, men det har Meghan inga planer på att göra!

I många fall är det tradition att medlemmar av kungahusen lämnar politik åt sidan och inte ägnar sig åt opinion, men det har aldrig varit något Meghan Markle har planerat att följa. Hon har konsekvent uttalat sig i ämnen som betyder mycket för henne, och ofta handlar det om sociala rättvisor och jämställdhet, för att nämna några exempel.

Medan det inte finns någon lag eller officiell regel som förbjuder kungligheter i Storbritannien att rösta i val, så har drottningen och de övriga nära familjemedlemmarna valt att inte delta i det demokratiska systemet genom att rösta. På den officiella hemsidan står följande att läsa:

”Som statsöverhuvud måste drottningen hålla sig strikt neutral i respekt för politiska frågor. Av tradition röstar inte drottningen i val, men hennes majestät har en viktig ceremoniell och formell roll i förhållandet med den brittiska regeringen.”

Drottningen och de övriga kungligheterna uppmanas även att inte försöka påverka den allmänna uppfattningen i landet när det kommer till politik.

Men Meghan verkar trotsa drottningens riktlinjer.

Meghan beskriver varför hon röstar

I tidningen Marie Claire har de sammanställt en lista på hundra kvinnor som får berätta om varför de ska rösta i amerikanska presidentvalet i höst. I USA är valdeltagandet normalt lågt, bara ungefär 55-60% av befolkningen går till valurnorna på valdagen, så för många politiskt aktiva är det är av högsta vikt att sprida information om att över huvud taget gå och rösta.

”Jag vet hur det är att ha en röst, men också hur det känns att känna sig som att man inte har en. Jag vet också att så många män och kvinnor har satt sina liv på spel för att vi ska kunna göra oss hörda. Ett av mina favoritcitat, och ett som jag och min make ofta refererar till, är sagt av Kate Sheppard, en ledare för suffragettrörelsen i Nya Zeeland, som sa, ‘tro inte att din enda röst inte spelar så stor roll. Regnet som väter den uttorkade marken består av enstaka droppar.’ Det är därför jag röstar”

Meghan

Meghan kommer göra sin röst hörd – på ett eller annat sätt.

Hon säger inte explicit att hon ska rösta i valet, utan varför, men skulle hon välja att utöva sin demokratiska rättighet att rösta för landets nästa president skulle det förmodligen förvåna endast en liten skara människor.

Foto: TT