Meghans lyxköp väcker ilska i Storbritannien

Meghan och prins Harry

Meghan och Harry bröt sig loss från kungahuset tidigare i år, och nu har de köpt ett hus i Kalifornien. Det sticker i ögonen på britterna.

Meghan och Harrys lyxvilla är byggd för 17 år sedan, i kontrast till Frogmore Cottage i Windsor byggd 1801.

Amerikanska husbyggare satsar ofta på många badrum – något britterna har svårt att ta till sig. Meghan och Harrys villa har hela 16 stycken.

Harry och Meghans flytt till USA har rört upp mycket känslor i Storbritannien, och det har inte varit till övervägande del positiva. Ända sedan början på deras förhållande har pressen varit stor, då många hoppades på att Meghan skulle vara en frisk fläkt inom det stundtals lite omoderna institutionen som är det brittiska kungahuset.

Men att anpassa sig till ett kungligt liv är lättare sagt än gjort, något Meghan fick erfara tidigt i hennes förhållande med prins Harry. Paret skärskådades in i minsta detalj, och till slut blev det för mycket. De bröt sig loss från kungahuset och flyttade till Kalifornien i USA, där Meghan vuxit upp.

Husköpet rör upp känslor bland britterna

Efter en tid i en hyrd villa köpte de till slut en egen, byggd i rustik italiensk stil i Montecito, ett av Kaliforniens mest exklusiva områden. Och det har inte mottagits väl hemma i Harrys Storbritannien. Enligt Londonbaserade DN-journalisten Katrine Marçal är det kontrasterna mellan det brittiska nedtonade och amerikanskt vräkiga som sticker i ögonen mest av allt.

”När nyheten om parets husköp i Santa Barbara kom var brittiska journalister snabba att påpeka att det i Santa Barbara fanns exklusiva ”mansgrupper” dit identitetspolitiskt medvetna män kunde gå för att diskutera sina känslor och sin mansroll. Undertexten är att det är sådant som den tidigare fanbäraren för blek rödhårig brittisk manlighet, prins Harry, har bytt sitt liv av öldrickande med gamla soldatkompisar mot. Prinsen framställs i någon omvänd variant av sagan som att han har blivit bortförd av sin intelligentare (men också ondskefulla) fru till främmande land.”

Foto: TT