Meghans markering mot Victorias äktenskap - vill inte ha det så

Meghan Markle har bestämt sig. Hon vill inte ha samma kärleksöverenskommelse som kronprinsessan Victoria.

Meghan Markle och prins Harry – och kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Två kungliga par med en del gemensamt, en del som skiljer dem åt.

En viktig skillnad mellan paren hittar vi de mer formella villkoren för deras kärlek. De fattade nämligen två väldigt olika beslut när de skulle gifta sig.

Meghan Markle har inget äktenskapsförord

kronprinsessan victoria prins daniel bröllopsdag 2020

Victoria och Daniel har varit gifta i tio år.

Victoria och Daniel skrev ett äktenskapsförord. I det kom kronprinsessparet överens om att allt de äger, kommer att ärva, får i gåva eller tjänar ihop genom arbete kommer att klassas som personlig egendom. Daniel får alltså inte en portion av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

“All den egendom som omfattas av giftorättsreglerna och som Vi gemensamt eller var för sig äger vid äktenskapets ingående eller därefter förvärvar genom arv, gåva, testamente, eget arbete eller på annat sätt, och därtill även egendom som kan komma att träda i nyssnämnda egendoms ställe, skall med i § 3 nedan angivet undantag, vara enskild egendom”, står det i äktenskapsförordet.

“Det är inte ett kändisäktenskap”

Meghan är inte nöjd med den brittiska pressen.

Meghan är inte nöjd med den brittiska pressen.

Prins Harry och Meghan har däremot inget äktenskapsförord. Det finns ingen tradition inom den brittiska kungafamiljen har fatta den typen av avtal.

Anledningen är enkel: det är nämligen drottningen Elizabeth som äger de viktigaste fastigheterna och egendomarna – inte Harry eller någon annan i familjen.

– Man behöver inget äktenskapsförord för att förhindra att Windsor blir uppdelat i två bitar ifall de skulle skilja sig, säger den brittiske kungaexperten Duncan Larcombe enligt Cosmopolitan.

I Storbritannien har man helt enkelt en annan syn på saken.

– Äktenskapsförord är vanligt i kändisäktenskap, men det här är inte ett kändisäktenskap, det är kungligt äktenskap, säger Katie Nicholl, som har skrivit en biografi om prins Harry.