Meghans svar – efter nederlaget i rättssalen

Nu ger Meghan svar på tal.
Meghan och Harry förlorade första ronden mot de brittiska tabloider som de stämt. Nu ger Meghans advokater svar på tal.
Annons

Meghan och Harry har fått utstå ett första nederlag i deras mål mot brittiska tabloider som de menar har kränkt deras privatliv och upphovsrätt.

Den brittiska domstol som handlägger ärendet har meddelat att man vägrar ta upp delar av de anklagelser som prinsparet har gjort mot Associated Newspapers, företaget som publicerar bland annat kvällstidningen Mail on Sunday.

Annons

Domstolen kommer inte att iaktta påståenden om att tidningen agerat oärligt och utan goda avsikter då ett brev som Meghan skrivit till sin far publicerades. Domaren Mark Warby menar att motiven bakom publiceringen inte är relevant.

Annons

En talesperson för Schillings, advokatfirman som representerar Meghan Markle, har nu gett ett uttalande:

“Dagens domslut gör det väldigt tydligt att de centrala delarna av detta mål inte har ändrats och kommer fortsätta att gå framåt. Hertiginnans rättigheter kränktes, och de legala gränserna kring privatlivet klevs över. Genom denna process har Mail on Sundays extrema tillvägagångssätt med manipulativa och oärliga taktiker för att ge sig på hertiginnan av Sussex blivit fullt synliga”.

Bakgrunden till kontroversen har att göra med Meghan och Harrys bröllop.

Annons
Pappa Thomas Markle kom inte på Meghans bröllop med prins Harry sommaren 2018. Den officiella förklaringen var att hälsan hindrade honom från att dyka upp – och han hade mycket riktigt fått två hjärtattacker inom kort tid. Men i efterhand har både pappan och hans son och Meghans halvbror Thomas Markle junior har anklagat Meghan för att ha negligerat sin familj efter att hon träffade Harry.

Meghan upp i rätten

Thomas Markle hämnades på sin egen dotter genom att låta tidningen Mail on Sunday publicera ett brev som Meghan skrivit till honom.

”Om du älskar mig, som du säger i tidningarna att du gör, snälla sluta. Snälla, låt oss leva våra liv i fred. Snälla sluta ljuga, snälla sluta orsakade så mycket smärta, snälla sluta exploatera min relation till min man…”, skrev Meghan i brevet.
Annons

Meghan svarade med att stämma Mail on Sunday för att ha missbrukat privat information om henne, brutit mot lagen om upphovsrätt och dataskyddsförordningen GDPR. Nu kan far och dotter ställas mot varandra – i rättssalen.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

20 kommentarer till “Meghans svar – efter nederlaget i rättssalen”

 1. Ulla Lundell skriver: 3 maj, 2020

  Det kan nog komma flera nederlag av olika slag i rätten/domstol innan denna vända är över.


  1. Christina skriver: 4 maj, 2020

   Hoppas du har rätt, för det är inte mer än “Allt ljus på mig”-Meghan förtjänar…maken till uppmärksamhetstörstande person får man leta efter. Stackars Harry, hans framtid ser rätt dyster ut med en dominerande och bortskämd hustru som vill leva lyxliv och få uppmärksamhet på sina egna villkor. Även om han får skylla sig själv kan jag inte låta bli att tycka synd om honom.


 2. Alma-lena skriver: 3 maj, 2020

  Läskig pappa och skrämmande medier som publicerar privata brev mot betalning till denna dysfunktionella förälder.


 3. Birthe Vejrum skriver: 3 maj, 2020

  Ja vist, er der punkter i sagen som dommer Mark Warby i første omgang ønsker at udelukke, men han siger også: “…the allegations should not be part of the case as it proceeds because he found them irrelevant to establishing if the publisher was guilty of the illegal acts ciled in the Duchess’ lawsuit: misuse of the private information, copyright infringement and breach of the Data Protection Act”! However, Warby said: “The dismissed claims could be recieved at a later stage of the case”!


 4. PernillaA skriver: 4 maj, 2020

  som tysken säger : vor gericht und auf hoher See ist man in Gottes Hand


  1. Anna skriver: 4 maj, 2020

   Ja, och i Danmark säger man: “vor Gericht und Medien sind Meghan und Harry in Birthe Vejrums Hand”…!


  2. Bror skriver: 5 maj, 2020

   Och i Dala-Järna säger man förtröstansfullt: om Gud vill och don håll, så kommer vi nog fram!
   Fast på tyska är man säkrare på saken: Die Gott lieben werden sein wie die Sonne, die aufgeht in ihrer Pracht.
   Vad man i Danmark drar till med i trängda lägen har jag inte riktigt snappat. Amen, am, kanske?


  3. Birthe Vejrum skriver: 8 maj, 2020

   Bror – Vi siger: “Det vil tiden vise”!


 5. Rosa Marie skriver: 4 maj, 2020

  Det var en kapitalbrøler at optage Meghan i kongefamilien. Hun ejer ikke sans for, hvad det indebærer og hvad der fordres. For den sags skyld, hvad hun skylder den familie, hun nu er en del af. Som almindelig betragtning, men navnlig her i den helt særlige familie, hvor særlige, omend måske uskrevne, regler for adfærd og opførsel er afgørende. Det kan man så i sig selv mene om, hvad man vil, men går man ind i det, må man gøre det helhjertet og loyalt. Måske med tiden medvirke til en vis modernisering, når man helt har forstået og levet sig ind i grundlaget og har skabt respekt om sin person og sit virke. At bilde sig ind, at man uden videre og i hast kan vende op og ned på gældende praksis, er hovedløs gerning og viser først og fremmest, at man ikke har begrebet det mest elementære om den institution, man ønsker at ændre. Et kongehus er pr. natur konservativt.
  Gode manerer hos Meghan er det tilsyneladende så som så med. “Det tager tre generationer at skabe en gentleman” – noget lignende kunne man sige her. At lære at forstå – og begå sig i livet som kongelig er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, men man kan ihærdigt forsøge, når man nu har besluttet sig for, at det er det, man vil. Hvis det altså er det, man vil.
  H & M’s ustandselige flakken mellem at ville være private og almindelige, at ville eksponere sig selv med tydelig, direkte eller indirekte, reference til kongefamilien og som ildsprudende drager at gå løs på de, der ikke lige på en række områder gør, som det passer dem, er ikke bare uværdig, den virker som benzin på det bål, de angiveligt ønsker at slukke.
  Sagsanlæg gør tydeligvis ikke situationen bedre. Størst mulig anonymitet ville man opnå ved slet og ret at lade som ingenting. Nu opnår de blot, at nogen opdager, hvor profitabelt det kan være at tirre dem og de trækker sig selv og – værre endnu – i nogen grad resten af familien med ned, eller i al fald nedad.
  Vel var Diana i sin tid “offer”, men hun spillede nu også i høj grad selv med, så længe spillet passede hende. Det bør sønnerne ikke glemme. Det er i sandhed problematisk, hvis ikke Harry er kommet længere i løbet af de snart 25 år, end til at reagere på pressen som han gør. Han gentager jo på sin vis bare situationen og synes ikke at have lært noget brugbart af den. At holde lav profil og lade det drive over er en langt mere hensigtsmæssig løsning og så må man regne med, at “folk” er i stand til selv at sortere i oplysningerne og at sandheden før eller siden kommer frem. Hvis det overhovedet spiller nogen rolle. De, for hvem det er væsentligt, hvad der tænkes og skrives, vil jo alligevel kende sagernes rette sammenhæng.
  Ønsker man virkeligt helhjertet at gøre noget godt for andre, kan man med fordel bruge al sin tid og energi på dette og tro på, at vingerne bærer og at det, man gør, er så væsentligt og værdifuldt og med tiden vil skabe respekt og opbakning, at man ikke konstant behøver at minde om sin eksistens og sin gøren og laden ved på ren og skær popstjernemaner at optræde i pressen.


  1. Catrin skriver: 5 maj, 2020

   Bra skrivet! Håller med till 100%. Jag tror att detta kommer att sluta med katastrof för Harrys del.


  2. Christina skriver: 5 maj, 2020

   Instämmer till 100%! Som du säger är ett kungahuset till sin natur konservativt och förväntas uppföra sig på ett sätt som de flesta kanske uppfattar som otidsenligt, men icke desto mindre är det priset man får betala för att bli kunglig. Det ställs helt enkelt andra krav på någon som gift sig med en kunglig person och som representerar kungahuset.
   Meghan sade sig inte stå ut med livet i rampljuset, men hennes agerande med stämningar tyder på motsatsen – det är som om hon till varje pris måste få uppmärksamhet, om inte annat genom att gå till domstol. Antagligen är det också ett sätt att få sympati från allmänheten med tanke på hur mycket kritik paret fått utstå i engelsk press.
   Jag håller också med om allt du säger om Diana. När hon gjorde sin berömda TV-intervju och sa att “problemet var att vi var tre i äktenskapet” gjorde hon det för att få sympati och medkänsla från allmänheten. Hon utnyttjade med andra ord det faktum att hon var känd och populär i folklagren. Som du säger bör sönerna nyansera sin bild av henne, för den är mer komplex än ett offer för skoningslösa paparazzi. Precis som du påpekar utnyttjade hon också medierna för egna syften.
   Man kan inte säga “skriv gärna, men bara om det jag vill”. Är man en offentlig person får man utstå kritik, så är det bara. Det är något Meghan och Harry inte verkar ha förstått. Att tro att något ska bli bättre genom att gå till domstol är att lura sig själv. De kommer att få utstå ännu mer kritik som en följd av detta…precis som du säger, det är att slänga bensin på ett brinnande bål.
   Men de har bara sig själv att skylla. Amerikaner verkar få det i sig med modersmjölken att gå till domstol och stämma allt och alla, ofta med avsikten att nå förlikning (“settlement”) och tjäna en rejäl hacka på det. Ibland undrar jag rent av om det är det som är avsikten här…dvs snöd ekonomisk vinning.
   Det ska bli intressant att följa…men jag är övertygad om att H & M inte kommer att stå som segrare i slutändan. Samt att Harry är den som har allra mest att förlora.


  3. charlotte skriver: 5 maj, 2020

   Bra sammanfattning! Meghan Markle kan inte uppföra sig.


  4. Birthe Vejrum skriver: 5 maj, 2020

   Sikke en mængde uartikulerede frustrationer, der kommer til udtryk her. Jeg håber, at I har fået det bedre med jer selv nu? 🙂
   Her er Meghans egne ord som kontrast: “But I’ve never been part of tabloid culture. I’ve lived a relatively quiet life”!


  5. Hanna skriver: 7 maj, 2020

   Tack för bra sammanfattning Rosa Marie


 6. Bror skriver: 5 maj, 2020

  Märkligt detta med vissa kommentatorers utvecklade talang för att frilägga motiv och bevekelsegrunder hos personer de aldrig mött, annat än i skvallerpressen eller at a thé dansant.
  “I’ve danced with a man, who’s danced with a girl, who’s danced with the Prince of Wales…”


 7. PernillaA skriver: 5 maj, 2020

  Bror för en gång skull låter något vackert på tyska


  1. Bror skriver: 5 maj, 2020

   Ja Pernilla, och minst lika vackert är det när det sjungs.
   Känns bra att något kunna återställa balansen. Det har ju varit en del “anti-tyskt” på sistone.
   Annars är för mig det mest fulländade som nånsin satts på pränt skrivet på tyska: Goethes Wanderers Nachtlied. Eller som den också brukar kallas efter inledningsstrofens första rad: Über allen Gipfeln…


 8. PernillaA skriver: 5 maj, 2020

  Bror på tal om antityskt, jag har alltid förknippat tyskarnas effektivitet med en viss tid.
  Och de senaste veckorna har jag fått en positiv bild av deras effektivitet.

  Ja Wandrers Nachtield, jag föredrar den första versionen:

  Der du von dem Himmel bist,
  Alle Freud und Schmerzen stillest,
  Den, der doppelt elend ist,
  Doppelt mit Erquickung füllest;
  Ach, ich bin des Treibens müde!
  Was soll all die Qual und Lust?
  Süßer Friede,
  Komm, ach komm in meine Brust!


  1. Ulla Lundell skriver: 5 maj, 2020

   Den största förloraren i detta är Harry det kommer att sluta i jämmer och elände.

   Ulla


 9. Obs skriver: 7 maj, 2020

  Intressant att se hur länge Harry står ut med fruns olika påhitt. Drottningen får väl rädda pojken.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar