Meghans svar – efter nederlaget i rättssalen

Nu ger Meghan svar på tal.

Meghan och Harry förlorade första ronden mot de brittiska tabloider som de stämt. Nu ger Meghans advokater svar på tal.

Meghan och Harry har fått utstå ett första nederlag i deras mål mot brittiska tabloider som de menar har kränkt deras privatliv och upphovsrätt.

Den brittiska domstol som handlägger ärendet har meddelat att man vägrar ta upp delar av de anklagelser som prinsparet har gjort mot Associated Newspapers, företaget som publicerar bland annat kvällstidningen Mail on Sunday.

Domstolen kommer inte att iaktta påståenden om att tidningen agerat oärligt och utan goda avsikter då ett brev som Meghan skrivit till sin far publicerades. Domaren Mark Warby menar att motiven bakom publiceringen inte är relevant.

En talesperson för Schillings, advokatfirman som representerar Meghan Markle, har nu gett ett uttalande:

“Dagens domslut gör det väldigt tydligt att de centrala delarna av detta mål inte har ändrats och kommer fortsätta att gå framåt. Hertiginnans rättigheter kränktes, och de legala gränserna kring privatlivet klevs över. Genom denna process har Mail on Sundays extrema tillvägagångssätt med manipulativa och oärliga taktiker för att ge sig på hertiginnan av Sussex blivit fullt synliga”.

Bakgrunden till kontroversen har att göra med Meghan och Harrys bröllop.

Pappa Thomas Markle kom inte på Meghans bröllop med prins Harry sommaren 2018. Den officiella förklaringen var att hälsan hindrade honom från att dyka upp – och han hade mycket riktigt fått två hjärtattacker inom kort tid. Men i efterhand har både pappan och hans son och Meghans halvbror Thomas Markle junior har anklagat Meghan för att ha negligerat sin familj efter att hon träffade Harry.

Meghan upp i rätten

Thomas Markle hämnades på sin egen dotter genom att låta tidningen Mail on Sunday publicera ett brev som Meghan skrivit till honom.

”Om du älskar mig, som du säger i tidningarna att du gör, snälla sluta. Snälla, låt oss leva våra liv i fred. Snälla sluta ljuga, snälla sluta orsakade så mycket smärta, snälla sluta exploatera min relation till min man…”, skrev Meghan i brevet.

Meghan svarade med att stämma Mail on Sunday för att ha missbrukat privat information om henne, brutit mot lagen om upphovsrätt och dataskyddsförordningen GDPR. Nu kan far och dotter ställas mot varandra – i rättssalen.