Mette-Marit allvarligt sjuk – stora oron efter läkarnas nya besked

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit väckte oro när det första beskedet kom.

Slå på ljud

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har väntat länge på finbesöket – sedan blev det roliga spolierat.

Plötsligt kom beskedet om att kungafamiljen drabbats av sjukdom.

"Hans Kungliga Höghet Kronprinsen måste dessvärre avstå från dagens program i samband med det nederländska statsbesöket", skriver det norska hovet i pressmeddelandet.

Stora oron för Mette-Marit efter läkarnas besked

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är allvarligt sjuk.

Haakon hade dock inte smittats av corona. Det var en väldig tur – för han lever med en person som befinner sig i ständig riskgrupp.

Mette-Marit bär nämligen själv på en kronisk sjukdom. För tre år sedan diagnosticerades hon med den mycket allvarliga åkomman lungfibros.

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

När kronprinsessan fick sin diagnos berättade hon själv om hur det kungliga arbetet skulle påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

– Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Mette-Marit fick hjälp från oväntat håll – Märta Louise med insats

Men Mette-Marit kan fortfarande utföra flera av sina kungliga plikter. Nu var hon ensam representant för kronprinsparet när Haakon tvingades stanna hemma.

Hon var värdinna för den stora galamiddagen på Det Kongelige Slott och lär dyka upp utan maken när Willem-Alexander och Máxima är värdpar för svarsmiddagen på det nya Munch-museet i Oslo. Och imorgon skulle Haakon sedan ha rest med dem till Trondheim för ett heldagsbesök – vågar man gissa att Mette-Marit får rycka in i hennes ställe?

Mette-Marit får dock uppbackning. Dels av svärföräldrarna, kung Harald och drottning Sonja, men också av en något oväntad cameo: prinsessan Märtha Louise, som hjälper till när hennes bror känner sig krasslig.