Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marit blixtinkallad av hovet – bröt mot mångåriga traditionen

16 apr, 2024, 12:00 
Kronprinsessan Mette-Marit tvingades rycka in.
Annons
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!Brand logo
Så träffades kung Harald och drottning Sonja!

Kung Harald insjuknade under en semestern i Malaysia – och krisen var ett faktum. Han tvingades transporteras hem med ett ambulansflygplan och läggas in på Rikshospitalet i Oslo, där han några dagar senare opererade in en permanent pacemaker.

Ingreppet beskrevs som lyckat, men operationen krävde flera veckors sjukskrivning. Först var tanken att han skulle återgå till sina kungliga plikter den 8 april, men hovet bestämde senare att sjukskrivningen skulle förlängas till måndagen den 22 april.

Annons

”Hans majestät kungen genomgår rehabilitering efter sjukhusvistelsen tidigare i vinter och behöver fortsatt mer tid för att återgå till arbetet”, skriver norska hovet i ett pressmeddelande.

Kung Harald
Kung Harald är fortsatt sjukskriven.Karin Törnblom/TT

Mette-Marit blixtinkallad

Under tiden har kronprins Haakon hoppat in som vikarierande kung. Även kronprinsessan Mette-Marit har tvingats dra ett större lass och steppat upp rejält i samband med Haralds frånvaro, vilket vittnar om att hon gör ”allt för kungen”.

I måndags var tanken att Harald skulle dela ut Folkehälsoförbundets forskningspriser på Norska Teatern, något som han brukar göra varje år, men på grund av förklarliga skäl kunde han inte närvara.

Annons

Inte heller Haakon kunde vara på plats. Han befinner sig denna veckan i USA och fick lämna över uppdraget till hustrun Mette-Marit, som såg till att vara på plats för att utföra Haralds traditionsenliga uppdrag.

Bryter mot traditionen

Generalsekreterare Mina Gerhardsen i Riksförbundet för folkhälsan är oerhört glad att kronprinsessan Mette-Marit kliver in med så kort varsel och vikarierar för sin käre svärfar.

– Kungens sjukbesked gjorde att vi förra veckan fick veta att kronprinsessan, i kungens frånvaro på grund av sjukdom, tar hand om traditionen att dela ut dessa utmärkelser, vilket vi är mycket glada över, säger Mina Gerhardsen till norska Se og Hør.

Annons

– Kung Harald är den tredje generationen norska kungar som gått med på att vara Riksförbundets höga beskyddare, en tradition som började med hans farfar kung Haakon och fortsatte med kung Olav, tillägger hon.

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit har steppat upp rejält under Haralds frånvaro.TT

Foto: TT

Annons