Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marit ensam på galamiddagen – sanningen om Haakons hälsa

10 nov, 2021, 11:22 
Kungamiddag Oslo

Kronprins Haakon är sjuk, däckad av RS-virus – och Mette-Marit fick gå ensam på den stora galamiddagen i går kväll.

Annons
Allt om Norges kungahus!Brand logo
Allt om Norges kungahus!

Det var en decimerad norsk kungafamilj som i går samlades på slottet för att hylla sina gäster, Willem-Alexander, 54, och Máxima, 50.

Visserligen var det två kungar, två drottningar och två prinsessor som radade upp sig i den gula salongen på Kungliga slottet i Oslo. Men ingen kronprins – och Mette-Marit fick i stället slå följe med prinsessan Märtha Louise.

Prinsessan Märtha Louise Kronprinsessan Mette-Marit

Hennes Haakon har gått ner för räkning efter att ha smittats av RS-virus och hans hastigt uppkomna sjukdom fick alla att kippa lite efter andan igår:

Annons

– Men det kan inte vara sant, inte ett sjukdomsfall till i norska kungafamiljen!

Med Mette-Marits lungfibros och kung Haralds onda ben är det ju just nu bara 84-åriga drottning Sonja och prinsessan Märtha Louise, 50, som har hälsan.

Kronprins Haakon missade galamiddagen

Drottning Sonja Kung Willem-Alexander Drottning Máxima Kung Harald
Paradentrén – men Mette-Marit fick gå utan Haakon.

Men oj vilken flott galamiddag det blev ändå, till drottning Máximas och kung Willem-Alexanders ära. 197 gäster fyllde det hästskoformade bordet i den stora paradmatsalen och Harald, Sonja och hovkockarna hade valt en fyrarätter lång meny: Morotstartar med dragonmajonnäs, lättsaltad lax med dill och kaviar, kalvfilé med svamp och tomat och som final en dessert med choklad, pistage och hjortron.

Annons
Galamiddag Norska Kungafamiljen Maxima Willem-Alexander
Fullsatt i paradmatsalen.

Drottning Máxima visade sig – vågat nog – ha packat sin allra mäktigaste safirtiara i jättebagaget från Haag och gled sedan in i slottets balsal i en åskmolnsblå kreation.

Prinsessan Märtha Louise hade lånat Mette-Marits privata amestistdiadem och själv hade hon briljantdiademet som hon fick i bröllopspresent av Harald och Sonja när hon gifte sig med Haakon för 20 år sedan.

Drottning Máxima Prinsessan Märtha Louise Tiara
Máxima i sina safirer och Märtha Louise i Mette-Marits ametister.

Men kronprins Haakon var saknad och under onsdagsmorgonen kom en uppdatering om hans hälsa:

Annons

– Hans Kungliga Höghet kronprinsen kommer inte heller i dag att kunna delta i det officiella programmet på grund av förkylningssymptom. Kronprinsen har testat negativt för corona, säger norska hovets kommunikationschef Guri Varpe.

Kung Haralds personliga ord om Máxima och Willem-Alexander

Kung Harald Drottning Máxima Kung Willem-Alexander
Kung Haralds tal till Máxima och Willem-Alexander.

– Drottningen och jag är glada att välkomna er till Norge och till Det Kongelige Slott. Vi är imponerade av hur ni har definierat era roller som Nederländernas kungapar.

Annons

– Det var ingen lätt uppgift att efterträda en älskad drottning, min kära vän prinsessan Beatrix. Men ni har format en genuint modern monarki baserat på de personer ni är – med värme, vishet och humor och med en djup hängivenhet till ert land och ert folk, sa kung Harald – och lyfte den privata vänskapen mellan Mette-Marit och Haakon och Maxima och Willem-Alexander. Men också den mellan prinsessan Märtha Louise och ”medlemmar av kungafamiljen”.

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit.

Foto: TT.

Annons