Mette-Marit i tårar – grät öppet inför alla

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är i sorg. Det visade hon inför alla under dagens avsked.

Kronprinsessan Mette-Marit var på plats för att farväl av Erling Lorentzen.

Erling, som avled i början på mars vid 98 års ålder, var änkling till prinsessan Ragnhild, kung Haralds syster. Han stod den norska kungafamiljen väldigt nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den tråkiga nyheten att Erling Sven Lorentzen har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära, som har förlorat en fantastisk far, en svärfar, farfar och gammelfarfar, sa kung Harald i ett uttalande.

Mette-Marit i tårar – tog farväl av älskade vännen

Mette-Marit, drottning Sonja och kung Harald

Drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och kung Harald.

Idag måndag begravdes Erling i Asker kyrka. Stora delar av kungafamiljen var där.

– Kungafamiljen är i djup sorg efter att Erling Lorentzen gick bort. Lorentzen var motståndsman och blev livvakt för kungafamiljen efter kriget. Lorentzen var inbjuden till alla familjesammankomster på slottet, och den norska kungafamiljen var ofta på besök hos familjen i Brasilien. Kungen bestämde att det skulle flaggas på halv stång från slottsbalkongen dagen då nyheten kom. Förlusten är också tung för kronprins Haakon, som hade en väldigt bra relation med sin farbror, har norska Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng berättat.

Och det blev en känslosam stund för de norska kungligheterna. Fina ord sades om deras älskade Erling.

– Det är en märkliga känsla att mista någon som alltid var där, och som plötsligt inte är det längre, sa brorsonen Einar.

Mette-Marit och resten av kungafamiljen var märkbart tagna. För att hedra Haakons fina relation till Erling var kronprinsen en av kistbärarna, som ledsagade den älskade släktingen till hans sista viloplats.

Kung Harald var också där, trots att han officiellt är sjukskriven från sina kungliga plikter. Kungen, som nyligen genomgick en knäoperation, gick med kryckor.

LÄS MER: Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek

LÄS MER: Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”