Mette-Marit: Jag har funnit min plats

Nu berättar Mette-Marit för första gången öppet om sitt liv som Norges kronprinsessa. I en dokumentär i två delar, gjord av norska NRK, öppnar hon upp dörren till det kungliga vardagslivet.

I norska NRK:s nya dokumentär, i två delar, om kronprinsessan Mette-Marit får vi följa henne, och resten av den kungliga familjen, i över ett års tid. Vi får hänga med på både jobbuppdrag och privata utlandsresor, men också hem till köksbordet i den privata bostaden på Skaugum.

Spelar gitarr

Vi får se Sverre Magnus, Ingrid Alexandra och Marius äta frukostgröt med sylt, vi får se Mette-Marit bre smörgåsar, läsa för sina barn och vi får se prins Haakon spela gitarr och sjunga.

En faksimil från tv-sändningen från NRK.

Fin inuti

Dokumentären, som är oerhört välgjord och öppen, porträtterar den norska kronprinsessan på ett personligt och vardagligt sätt. Av både familj, vänner och släkt beskrivs hon ett flertal gånger.

– Vi har fått en kronprinsessa som är lika fin utanpå som inuti, säger kung Harald.

Ärlig och rättfram

Prinsessan Märtha Louise fyller i:

– Hon är ärlig och rättfram.

Maken, kronprins Haakon, påtalar gång på gång hur varm hans hustru är.

Samtalspartner

– När jag träffade Mette-Marit kände jag att jag fick en samtalspartner. Jag fick någon som såg mig, någon jag kunde dela saker med, säger han lyckligt.

I dokumentären berättar också kronprinsessan om sig själv, sin barndom och sitt nya liv som Norges kronprinsessa – och blivande drottning. En roll som var svår, nervös och ovan i början, men som är naturlig nu.

– Jag har funnit min plats. Jag känner mig väldigt bekväm i min roll, säger hon.

Se själva dokumentären här››

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures och faksimil NRK.

Läs också:

Kungliga klockor tickar till höger››

Kronprinsessan Mette-Marit invigde kyrka i Florida››

Kronprinsessan Mette-Marit får kyrka uppkallad efter sig››