Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Mette-Marit lungsjuk – så jobbar vården för att hjälpa henne

25 jan, 2024, 20:00 
Vendela Lönnqvist
Nu kan Mette-Marit få hjälp!
Nu kan Mette-Marit få hjälp!

Ett företag vill nu hjälpa Mette-Marit med hennes sjukdom.

Annons

Det norska kungahuset blev omskakat i oktober 2018 när kronprinsessan Mette-Marit, 50, diagnostiserades med sjukdomen kronisk lungfibros.

Beskedet lämnades i form av ett pressmeddelande, där det annonserades att Mette-Marits uppdrag kan komma att begränsas.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Mette-Marits nya syn på döden

Hur tufft det än må vara, håller kronprinsessan humöret uppe. Hon har också fått en annan syn på livet och att döden inte längre är något "stort och mörkt", något hon berättat i en intervju med norska VG.

Även kronprins Haakon flikade in att han försöker se glaset halvfullt:

– Vi har den existentiella ångesten och det faktum att vi ska dö. Vi överlever hellre – det sitter i oss som en instinkt, men samtidigt är det så för mig att jag går in och ur det lite. Det är något där som skrämmer mig lite, men jag går inte runt och är rädd rädd för döden, det gör jag inte.

Annons

Norska företaget vill rädda Mette-Marit

Nyligen framkom det ett ljus i tunneln när det Oslo-baserade läkemedelsföretaget Calluna Pharma lyckats samla in hela 862 miljoner norska kronor för att finansiera utvecklingen av nya behandlingar för fibrotiska och inflammatoriska sjukdomar, som ju Mette-Marits sjukdom är.

Det rapporterar norska Finansavisen.

Så kan Mette-Marits nya behandling fungera

Under de senaste fem åren har företaget Arxx Therapeutics, föregångare till Calluna Pharma, arbetat fram ett biologiskt läkemedel innehållandes en monoklonal antikropp som påstås ha en ny verkningsmekanism.

Det är fortfarande i en utvecklande fas, men förhoppningen är att kunna behandla bland annat systemisk skleros, lungfibros och behandlingsresistent reumatoid artrit.

Annons