Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marit ryter ifrån – efter intima frågan: "Det är inget jag..."

18 aug, 2023, 11:00 
Minna Sarpaneva
Kronprinsessan Mette-Marit
Foto: TT

Nu har Mette-Marit fått nog.

Annons

Norges kronsprins Haakon, 50, och kronprinsessa Mette-Marit, 49, träffades genom gemensamma vänner 1999 och två år senare ringde bröllopsklockorna.

Idag har kronprinsparet en speciell plats i norrmännens hjärtan. Det var dock allt annat än ett varmt välkomnande som Mette-Marit möttes av när nyheten om deras förhållande först hamnade på löpsedlarna.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Så träffades Haakon och Mette-Marit

Haakon och Mette-Marits första möte låter närmast som en modern saga – de fångade varandras uppmärksamhet på en konsert på Quart-festivalen i Kristiansand.

Då var Mette-Marit ensamstående mamma till sin äldsta son, Marius Borg Höiby, vilket stack i ögonen på många.

Att pappan till sonen dessutom hade ett kriminellt förflutet gjorde inte saken bättre. Men kärleken blomstrade och ett år senare flyttade de ihop och förlovade sig.

Mette-Marit sätter ned foten

Men vägen till giftermålet var snårig. Utöver att många rynkade på näsan åt att Mette-Marit var ensamstående mamma så florerade det en hel del rykten om henne.

Annons

I medierna skrevs det bland annat om att hon skulle ha haft ett vilt förflutet med stökiga fester. Dessutom såg norska kyrkan såg inte med blida ögon på att Haakon och Mette-Marit bodde tillsammans innan bröllopet.

Det stoppade inte paret och den 25 augusti 2001 förkunnade de sin kärlek i Oslo domkyrka.

Trots att det nu har gått över 20 år sedan Haakons och Mette-Marits, då kontroversiella, förhållande tapetserade löpsedlarna får kronprinsessan fortfarande frågor om den tiden.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit 2000
Första bilden på Haakon och Mette-Marit tillsammans, tagen år 2000.

I en större intervju med norska DN berättar hon att det känns som en livstid sedan.

– Jag tycker att det är ointressant att prata om. Det är inget jag bryr mig om, säger hon.

Hon trycker också på att hennes fokus ligger på andra saker. Däribland på barnen, prinsessan Ingrid Alexandra, 19, och prins Sverre Magnus, 17, vars livssituation skiljer sig från andra i deras ålder.

– Jag har ägnat mycket tid åt att tänka på det. Men jag är mån om att de ska ha en stor känsla av frihet. Det är det viktigaste som jag ger till mina barn, säger hon.

Annons