Mette-Marit saknas på nya bilden på norska kungafamiljen – hovet förklarar läget

Mette-Marit saknades

Mette-Marit saknades på de senaste bilderna på norska kungafamiljen.


WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen
1:07

Efter reklamen: WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

(1:07)

Slå på ljud

Under måndagen syntes de norska kungligheterna i Oslo. Kung Harald, drottning Sonja och prins Haakon syntes leende när de satte sig ombord på skonaren före ombordstigningen av det norska kungaskeppet på Bygdøy i Oslo. Men på bilderna saknar en viss person...

Den norska kungafamiljen

Kung Harald, drottning Sonja och prins Haakon syntes på bilderna.

Javad Parsa

Återigen är det kronprinsessan, Mette-Marit som saknas när kungafamiljen syns offentligt. Det är av samma anledning som hon avstod vissa uppdrag under det norska kungaparets vistelse till Sverige i början av maj. Norska hovet förklarar vad som gör att Mette-Marit lyser med sin frånvaro.

– Under 2018 diagnostiserades kronprinsessan med en kronisk lungsjukdom. Kronprinsessan har därför vissa gånger ett lite kortare program med hänsyn till hälsan, säger Guri Varpe, kommunikationschef på det norska hovet till Svensk Dam.

Mette-Marits tuffa sjukdomstid

Mette-Marit har diagnosen kronisk lungfibros, vilket innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna och gör lungorna stela. Vanliga symptom för någon som drabbats av sjukdomen är bland annat andfåddhet, torrhosta, trötthet och viktnedgång.

Prins Haakon, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kronprinsessan Mette-Marit.

Mette-Marit under besöket i Sverige.

Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

Mette-Marit har därför svårt att hålla samma tempo som förut, och har minskat antalet kungliga uppdrag för att orka med. Anders Stavseng, kunglig expert på norska Se og Hør berättade för Svensk Dam om förväntningarna på Mette-Marit inför besöket i Sverige.

– Mette-Marit tar en dag i taget. Hon tackar ja till det hon klarar av göra, och när hon är för sjuk för att delta stannar hon hemma. Hon har själv sagt att vissa dagar är bättre än andra. Kronprinsessan har sett fram emot att komma till Sverige, och kommer troligtvis att gå en extra mil för att avsluta med glans!

Så anledningen till att Mette-Marit saknades på bilderna är minst sagt förståelig.