Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Mette-Marit sjuk – stoppas från att komma på kungens fest

14 sep, 2023, 07:05 
Kungen och Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit, som lider av kronisk sjukdom, tvingas stanna hemma från kungens fest i Stockholm.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit lider av sjukdomen lungfibros, som kraftigt försämrar hennes kapacitet att utföra kungliga uppdrag.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Mette-Marit sjuk – kommer inte på kungens fest

Nu har Mette-Marit tvingats sjukskriva sig i två veckor, meddelar det norska hovet. Det innebär att hon inte kan komma på kungens 50-årsjubileum, där den norska kronprinsessan var en av gästerna till den stora banketten i Rikssalen.

– Kronprinsessan kommer därmed inte kunna genomföra det planerade besöket tillsammans med kungaparet och kronprinsen till Stockholm för att fira Sveriges kung Carl Gustafs regentjubileum kommande helg, säger hovet i sitt pressmeddelande.

"Det är mycket ansträngande"

Lungfibros leder till att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Svensk Dam har pratat med Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, om åkomman.

Annons

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger Magnus i intervjun.

Mette-Marits egna ord om svåra sjukdomen: "Sliten"

Det var 2018 som läkarna upptäckte att Mette-Marit lider av lungfibros. Sedan dess har hon stadigt skalat ner på sina åttaganden. Maken kronprins Haakon har i allt större utsträckning tvingats utföra uppdrag på egen hand, utan sin älskade maka vid sin sida.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har Mette-Marit tidigare berättat för NRK.

Annons