Mette-Marit slår tillbaka – vändningen efter sjukdomen

Mette-Marit visade upp en helt annan sida – inför alla.

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

– Kronprinsessan Mette-Marits hälsoproblem är väldigt allvarliga, har Anders Johan Stavseng, hovreporter på norska Se og Hör, tidigare sagt till Svensk Dam.

Mette-Marits vändning efter sjukdomen – inför alla

Mette-Marit tar ibland ett steg tillbaka när det kommer till kungliga uppdrag, ofta så är hennes medverkan beroende på dagsform och hon kommer sällan föranmäld utan hänger på Haakon om hon kan.

En av Mette-Marits stora passioner är litteratur och läsning och att ha en passion är verkligen något som kan få en person att leva upp. Hon har haft en period med mindre officiella kungliga engagemang, men förra veckan arrangerade hon ett författarsamtal som hon sände live på sin Instagram.

503 Service Unavailable

Där hade hon en lång konversation om böcker skrivande och livet tillsammans med Cheryl Strayed, författare av den populära boken Vild, som filmatiserats med skådespelaren Reese Witherspoon i huvudrollen.

Mette-Marit visade upp en fantastiskt livlig attityd, och alla spår av sjukdomen var som bortblåsta under den knappa timme som samtalet pågick. Så härligt att få se vad Mette-Marit brinner för!