Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marit tvingades hoppa av besöket – är allvarligt sjuk

15 maj, 2024, 19:30 
Kronprinsessan Mette-Marit
dana / dana press
Kronprinsessan Mette-Marit är allvarligt sjuk och har tvingats hoppa av ett besök.
Annons

Hela Norge oroar sig för kronprinsessan Mette-Marit. 50-åringen har stått vid sin make kronprins Haakons sida och välkomnat gästerna från det danska kungahuset, kung Frederik och drottning Mary. Fram tills det vankades seminarium på Oslo Science City och MiNaLab.

Där hade först de fyra kungligheterna varit på ett gemensamt studiebesök och undersökt verksamheten i lokalerna, som inriktar sig på mikrochips och kvantteknologi.

Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!Brand logo
Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!

Mette-Marit ställer in – är allvarligt sjuk

Men plötsligt var Mette-Marit borta. Frederik, Haakon och Mary fick klara sig utan henne på seminariet. Billed-Bladet har hört av sig till Guri Varpe, kommunikationschef på norska hovet, som bekräftade att Mette-Marit tvingades avstå på grund av sin sjukdom.

Kronprinsessan Mette-Marit
Vi tänker på dig, Mette-Marit!dana / dana press

Mette-Marit lider av lungfibros. Det är en ovanlig, kronisk åkomma som innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation. Annars kan patienten dö.

Annons

Redan när Mette-Marit fick sin diagnos 2018 flaggade hon för att hennes kungliga arbete skulle påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

Läkarens utlåtande: "Mycket ansträngande"

Svensk Dam har pratat med Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, om åkomman. Han beskriver hur Mette-Marits påverkar kroppen.

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger Magnus.

Annons