Mette-Marit visar inte hur sjuk hon egentligen är – därför gömmer hon sig

Mette-Marit tampas med en kronisk åkomma. Men hon kämpar i det dolda.

Mette-Marit blev snabbt en favorit hos det norska folket när hon presenterades som kronprinsen Haakons stora kärlek. Hon blandade folklighet med elegans på ett sätt som fick alla på fall.Men den senaste tiden har norrmännen (och vi andra) fått se betydligt mindre av Mette-Marit än vi velat.

Sedan oktober 2018 har 46-åringen hållit en lägre profil. Det var då hon fick höra från läkaren att hon lider av den kroniska åkomman lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

Mette-Marit – så sjuk är hon

Det var på hösten 2018 som Mette-Marit fick sin diagnos.

Det var på hösten 2018 som Mette-Marit fick sin diagnos.

Svensk Dam har varit i kontakt med Anders Johan Stavseng, hovreporter på norska Se og Hör. Han följer ofta ut de norska kungligheterna på olika representationsuppdrag – men han ser sällan till Mette-Marit.

– Mette-Merit är nog mycket sjukare än hon ger uttryck för. Norrmännen är väldigt bekymrade för henne och Haakon, säger Anders.

– Hennes hälsoproblem är väldigt allvarliga.

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Cigarettrökning är den vanligaste förklaringen till lungfibros – och Mette-Marit var tidigare en flitig rökare.

Därför stannar hon hemma

I det långa loppet betraktas lungfibros som en dödlig sjukdom. Tidigare levde patienterna i snitt tre till fem år efter ställd diagnos – men numera ser det ljusare ut.

Sjukdomen har dock krävt en livsförändring från Mette-Marits sida. Hon följde till exempel inte med när Haakon var på officiellt besöket i Mocambique tidigare i veckan.

Men det kom inte som någon överraskning. Det norska kungahuset har justerat hennes arbetsschema efter hennes hälsa.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, har Mette-Marit sagt tidigare.

Foto: TT