Mette-Marits kungliga comeback – vägrar låta sig knäckas

Kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marit kämpar vidare mot sjukdomen. De kungliga uppdragen har blivit mycket färre, men igår fick vi se henne på jobbet igen.

Varje gång Mette-Marit är back in business är det lite som att det norska folket andas ut. Och nu var hon ett enda stort leende när hon kom till Röda Korsets aktivitetshus Fellesverket i norska Sandvik, en mötesplats för unga mellan 15 och 25 ”tvärs över klassbakgrund och generationsgränser”. Där får de hjälp med läxhjälp, arbetsträning och konserter – och gratis mat. Lite som ett norskt svar på prinsessan Sofias ungdomsverksamhet inom Project Playground i Sydafrika.

Kronprinsessan Mette-Marit

Samtidigt ser man också ett djupt allvar i bilderna, och det är nog en bild av Mette-Marits liv just nu: Både ljus och mörker.

Kronprinsessan Mette-Marit.

– Mette-Merit är nog mycket sjukare än hon ger uttryck för. Norrmännen är väldigt bekymrade för henne och Haakon, sa Anders Stavseng, hovreporter på norska Se og Hør, till Svensk Damtidning tidigare i veckan.

– Hennes hälsoproblem är väldigt allvarliga.

Mette-Marit – så sjuk är hon

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan norska hovet gick ut med beskedet om att 46-åriga Mette-Marit drabbats av en ovanlig form av den svåra och obotliga sjukdomen lungfibros. Enligt hennes läkare vid Rikshospitalet var det då inte klart om lungsjukdomen var en del av en mer omfattande autoimmum sjukdomsprocess, eller om det var andra orsaker som låg bakom hennes lungförändringar.

Kronprinsessan Mette-Marit.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.

Men läkarna ser ut att vara bra på att hålla Mette-Marits sjukdom i schack, och häromdagen fick vi också se en lycklig bild från de härliga lediga dagarna som hon tillbringade med kronprins Haakon i ett okänt, men stormigt, vinterlandskap. Han bjöd på en kyss – och till bilden skrev Mette-Marit: ”Så här glad blir man när man kan se tio meter i blåsten!”

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Fakta om Mette-Marits sjukdom: Detta är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

Kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marit.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Foto: TT.