Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

29 jan, 2021, 17:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Mette-Marit är idag otroligt älskad i vårt grannland. Men vägen dit har inte varit spikrak. Med en alkoholiserad far var hennes uppväxt allt annat än enkel.
Här är berättelsen om hur den partyglada, ensamstående mamman blev kronprinsessa av Norge.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Visst är den fascinerande, berättelsen om den partyglada, ensamstående mamman som blev kronprinsessa av Norge? Men vem är hon egentligen, hur var hennes uppväxt i ett utsatt område med en alkoholiserad far, och hur såg tonårsupproret ut?

Mette-Marit som ettåring – ljuvligt söt!

Höghus och sociala problem

Hon föddes som Mette-Marit Tjessem Høiby den 19 augusti 1973 i Kristiansands kommun på Sørlandet – Norges sydligaste plats. Kristiansand är en attraktiv sommarstad, med flera sandstränder, vacker skärgård och ett rikt kulturliv med konserter och festivaler. Mette-Marit växte dock upp i Slettheia, ett område beläget en halvmil utanför stadens centrum. Slettheia är det mest mångkulturella området i Kristiansand – 36% av de 4000 invånarna har invandrat från andra länder. Bebyggelsen består till stor del av höghus och området är känt för oroligheter, kriminalitet och garagebränder.

Mette-Marit som åttaåring på 17 maj – föga anade hon att hon som vuxen skulle stå på slottsbalkongen och vinka denna dag!

Här växte alltså Mette-Marit upp med mamma Marit Tjessem, banktjänsteman, pappa Sven O. Høiby, journalist och reklamman, och de äldre syskonen Espen, Per och Kristin. Som ung var Mette-Marit aktiv inom volleyboll, både som spelare, domare och tränare. Föräldrarna skildes när Mette-Marit var 11 år och uppväxten präglades av pappans alkoholproblem, något hon har berättat om på senare år i samband med ett litteraturprojekt.

Annons

Rakade av sig håret

– När jag läste Karl Ove Knausgård för första gången var det något inom mig som slets itu. Det öppnade upp ett stort hål i bröstet. Knausgård skrev om sin far. Men det kändes som om han skrev om min.

– Jag hade så mycket att dölja eftersom ingen av mina vänner visste att far var alkoholist.

Skolfoto, 13 år gammal.

Men under barndomen bet Mette-Marit ihop och var en duktig flicka – ända tills hon 1994, under sitt sista år på gymnasiet, hamnade i en period av ”extremt uppror”. Hon började röka hasch, rakade av sig håret, reste till Australien och började leva ett gränsöverskridande liv.

Smärta och sorg dövades

– Jag började se att min barndom gjort något med mig, och jag gick igenom en fas där jag hade så mycket smärta som behövde komma ut, och det kom ut i ilska och sorg. Fram till att jag reste till Australien hade jag varit världens mest pliktskyldiga ungdom. Jag var väldigt snäll, helt inuti boxen. Då sa det bara stopp, jag kunde inte göra mer. Åtminstone kunde jag inte uppfylla de förväntningar som andra hade på mig. Jag har alltid vetat att jag inte är bra på förväntningar, när människor har för stora förväntningar på mig.

På festivalen där hon träffade kronprins Haakon 1999.

Den 13 januari 1997 fick hon sitt första barn, Marius Borg Høiby tillsammans med pojkvännen Morten Borg, som några år tidigare hade dömts till två års fängelse för narkotikainnehav. Sommaren 1999 levde Mette-Marit som ensamstående mamma och jobbade som servitris, när hon en kväll gick på musikfestival i Kristiansand tillsammans med bland annat barndomsvännen Morten Andreassen – som råkade vara lite bekant med en annan av festivaldeltagarna; Norges kronprins.

Annons

"Jag har fått skjuts hem av kronprinsen”

Mette-Marits första intryck var att Haakon verkade vara en ”ganska kul och partyglad kille” – och tjusig dessutom.

När natten började övergå i morgon såg Haakon till att Mette-Marit kom hem säkert i en taxi. Efteråt var Mette-Marit exalterad och sa till sin pappa: ”Jag har just fått skjuts hem i en taxi ... av kronprinsen!”

På väg hem från Ikea till lägenheten där hon nyss blivit sambo med kronprinsen.

Haakon insåg redan där och då att det var Mette-Marit han ville ha. Men hon var ju inte precis ”marriage material” för en blivande kung... Men kärleken är som bekant blind, och det omaka paret fortsatte att träffas. Deras relation fördjupades, och sommaren därpå flyttade de ihop. Men att landets kronprins var sambo med en ensamstående mamma var givetvis inte okontroversiellt.

Annons

Knarkryktena surrade intensivt

Ryktena om kronprinsens flickvän och hennes vilda förflutna florerade allt intensivare i Norge, och Haakon deklarerade att han minsann själv tänkte välja sin framtida fru, annars fick det där med att bli kung vara. Den 1 december 2000 tillkännagavs förlovningen.

Förlovning 1 december 2000. En glädjens och lättnadens dag!

Men ryktena om Mette-Marits vilda förflutna surrade allt starkare, och dagen före bröllopet valde hon att gå ut offentligt på en presskonferens och prata öppet om sin bakgrund:

– Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras. Jag vistades i en miljö där vi gick över gränser. För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat, sa Mette-Marit med tårar i ögonen.

Annons

Revanschen – från utskälld till älskad

Och det modiga draget lyckades. Enligt medieexperter gick Mette-Marit från att vara utskälld till att bli omåttligt populär inom loppet av några minuter. Den 25 augusti 2001, två år efter första mötet, stod det pampiga och stämningsfulla bröllopet i Oslo domkyrka. Mette-Marit satsade på en lågmäld, värdig look; hon bar en långärmad klänning i norsk design, en tjugo fot lång, enkel slöja, diskreta smycken, stram håruppsättning och en osynlig makeup. Brudgummen var stilig i svart, medaljprydd uniform och lille Marius, 5, var söt som socker i sin pagekostym.

Detta hade världen aldrig förr skådat – ett nygift, kungligt par med ett litet barn på balkongen.

Men det var inte brudens far som ledde sin dotter fram till altaret och brudgummen . Istället väntade Haakon vid kyrkans ingång och så gick de altargången fram tillsammans. Betydelsen av detta gick så småningom upp för alla och envar.

Annons

Under flera års tid var fadern, Sven O. Høiby, en ständig, förnedrande följetong i de norska medierna, något som tidvis plågade kungahuset svårt. Han visade gärna upp sitt liv med vin, kvinnor och sång i tidningarna tillsammans med artisten och strippan Cowboy-Laila.

Mette-Marits far Sven O. Høiby och hans käresta Cowboy-Laila var en plågsam följetong i pressen under flera år.

Sven O. berättade om hur illa han behandlades av sin dotter – för att han inte var fin nog. Men allt skedde mot betalning, och det hände mer än en gång att fotografer bokstavligt talat lurade i buskarna vid ett av hans sällsynta möten med Mette-Marit.

Pappan skämde ut henne offentligt – gång på gång

– Jag har en livsstil som inte passar det kungliga, har han berättat. Jag lever fritt, tycker om att ta en pilsner och pratar gärna med journalister eftersom jag själv har varit journalist.

Annons

Men sanningen var ju att Mette-Marits far var alkoholist sedan lång tid tillbaka. Under ett antal år förbjöds fadern att ha kontakt med dottern och barnbarnen. Han dolde inte den frustration han kände:

Sverre Magnus är nyfödd och familjen är komplett!

– Jag har inte fått träffa mitt barnbarn Ingrid Alexandra sedan hon föddes, berättade han för Expressen. Och jag har inte tillåtits att träffa Marius sedan Mette-Marit och Haakon gifte sig. Jag har längtat efter att få träffa flickan, men mest har jag längtat efter att få träffa Marius, som är min ”gullegutt.”

Tillfällig försoning när barnbarnen föddes

2004 bröts plötsligt isen, när Sven O. Høiby fick en inbjudan till Ingrid Alexandras dop. Han fick visserligen inte gå på röda mattan, utan blev insläppt i de kungliga salongerna genom en bakdörr. Men efteråt sågs han och dottern ömt krama om varandra:

Annons

– Jag har svårt att klä känslan i ord. Men jag tror att det kändes skönt för Mette-Marit. Nu tror jag inte att det blir några problem att träffas igen, sa han efteråt.

Mette-Marit fann sig alltmer tillrätta i rollen som kronprinsessa – inte minst stilmässigt. Här är paret på regeringsmiddag i samband med Victorias och Daniels bröllop.

Men iskylan var åter ett faktum när det blev känt att Sven O Høiby hittat en ny kärlek i den 34 år yngre stripteasedansösen Renate Barsgård. Inför parets vigsel lät han syrligt hälsa till det norska kungahuset:

– Vi ska inte bjuda Mette-Marit. Vi gifter oss i stillhet i utlandet.

Fickpengar och bröllopsresa av Se og Hør

Vigseln skedde på ambassaden i Haag och den efterföljande bröllopsresan gick till Thailand. Norska Se & Hör stod för resekostnaderna och 10 000 kronor var i fickpengar. Men bara några månader senare gick paret skilda vägar – bröllopet var bara ett mediajippo.

Pappa Sven fann en ny kärlek i strippan Renate och tidningen Se og Hør betalde parets bröllopsresa till Thailand. Relationen mellan far och dotter blev åter iskall.

I augusti 2006 diagnosticerades Sven med lungcancer och han avled den 21 mars 2007. Men bara månader innan han somnade in valde dottern att förlåta sin far. Mette-Marit, Haakon, Marius och Ingrid Alexandra besökte barnens morfar på sjukhuset. Han visste ingenting i förväg om besöket och brast ut i glädjetårar.

Annons

– Jag har fått ro i min själ. Det var fantastiskt. Inte minst på grund av att hon hade med sig barnen, sa Sven O Höiby efter besöket.

Brodern dömd för misshandel

En annan person i Mette-Marits närhet som fått svarta rubriker är äldste brodern – den tidigare SAS-piloten Espen Höiby. År 2003 dömdes han till 60 dagars fängelse efter att ha misshandlat sin före detta sambo på en fest. Året därpå lämnade han på egen begäran sin tjänst som chef för flygbolaget SAS norska piloter.

När Nobels fredspris delas ut i Oslo brukar Mette-Marit glänsa – här har hon och Haakon tagit med sig Marius på den efterföljande konserten 2011.

På senare år har även sonen Marius, idag 24, gett sin mor och styvfar en del huvudbry – dock inte mer än man kan förvänta sig. Som tonåring skaffade han sig konton på sociala medier – precis som sina kompisar – men norska säkerhetspolisen fick en chock när tidningen VG avslöjade att privat information om kungafamiljen flöt omkring ute på Instagram. Där hade den legat i 42 veckor, fri för alla att ta del av. Han hade dessutom geotaggat alla inlägg, så vem som helst kunde följa var kronprinsfamiljen just då befann sig...

När prins Sverre Magnus konfirmerades sommaren 2020 dök storebror Marius upp – han är numera en sällsynt gäst i offentliga sammanhang.

Stor skandal och stackars Marius fick radera allt, även om mamma Mette-Marit mest var arg på media. Hon valde att gå ut i ett öppet brev där hon försvarade Marius och röt att han minsann inte är någon offentlig person. För några år sedan var det dags igen, när Marius inledde en relation med modellen Juliane Snekkestad – av Se og Hør kallad Playboymodell.

Annons

Mette-Marit röt ifrån

Mette-Marit och Haakon menade att artikeln var "ett övertramp av privatlivets helgd", och det norska kungahuset gick åter ut och fördömde publiceringen. Mette-Marit har ju även två barn med sin make; prinsessan Ingrid Alexandra, 17, och prins Sverre Magnus, 15. Här har det dock varit kliniskt fritt från skandaler – än så länge.

Redo att ta över. I år firar kronprinsparet 20-årig bröllopsdag, och olyckskorparna fick fel.

För kronprinsessan Mette-Marit har alla skandaler kring henne varit kännbara, inte minst för att det också svärtat ner kungahuset. Men hos norska folket är hon fortfarande orubbligt älskad. Och kärleken blev inte mindre sedan det 2018 blev känt att hon drabbats av den obotliga sjukdomen lungfibros.

Drabbad av obotlig sjukdom

– Jag har kämpat med hälsoproblem i några år nu. Under de senaste åren har plågorna varit mer uttalade, sa hon i ett uttalande till NRK. Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi är mer öppna med det nu.

Och kärleken mellan Mette-Marit och Haakon är forfarande stark!

Lungfibros kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna. Det kan i sin tur orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är vanligt. Men Mette-Marit och hennes make ser ändå positivt på framtiden:

– Sjukdomen upptäcktes tidigt och har varit mycket stabil fram tills nu, och det är två tecken som är positiva inför den framtida prognosen. Jag tror att vi har många fina dagar framför oss, sa Haakon.

Annons