Mette-Marits nya besked om sjukdomen – starka orden i nya intervjun

09 aug, 2021, 15:15 
Kronprinsessan Mette-Marit

I en stor intervju i NRK öppnar kronprinsessan Mette-Marit upp om sitt liv som kroniskt lungsjuk – och hon ger nya oväntade besked.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Det är snart tre år sedan hon fick sin diagnos, och numera är det mycket kring kronprinsessan Mette-Marit, snart 48, som kretsar just kring hennes obotliga sjukdom, kronisk lungfibros. I samband med att kungafamiljen uppmärksammade tioårsdagen av Utøya tackade hon till exempel nej till att närvara vid minnesgudstjänsten, efter att ha rådgjort med sina läkare.

– Under den här tiden som jag har varit sjuk har det blivit viktigare än någonsin för mig att bara få vara Mette. Och det är jätteskönt att jag inte känner mig tvungen att definiera mig själv utifrån att jag är kronprinsessan, utan att jag har lov att först och främst vara Mette. Det har varit så bra för mig, detta att veta att därinne så finns kärnan, säger hon i den nya intervjun i Sommer i P2 som i helgen sändes i norska NRK.

Mette-Marit är också öppen med att för hennes egen personliga del så har pandemin haft sina positiva konsekvenser – trots allt: Hon har fått en chans att pusta ut.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

– För mig har det inneburit en möjlighet att ta en paus som jag inte skulle ha kunnat få annars. Mycket av det att vara kroniskt sjuk handlar för mig om att ha dåligt samvete för allt som man inte klarar. Men i år har jag inte behövt definiera mig som sjuk för att få mitt liv att gå ihop och fungera. Jag har kunnat ta saker och ting i mitt eget tempo. De dagarna som jag har varit dålig har jag kunnat vila utan att ha dåligt samvete. Och det konstiga är att jag faktiskt känner mig bättre än på många år.

Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit. Nästa vecka fyller hon 48 år.

Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom kronisk lungfibros

Det var hösten 2018 som kronprinsessan Mette-Marit gick ut med den omskakande beskedet att hon hade fått diagnosen kronisk lungfibros, en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

Annons

Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Foto: TT.

Annons