Mette-Marits och kung Haralds relation förändrad – bilderna avslöjar

Kronprinsessan Mette-Marit och kung Haralds relation är förändrad

Ett par år har gått sedan det norska hovet kom med beskedet att Mette-Marit hade fått den kroniska sjukdomen lungfibros. Diagnosen har tagit hårt på Mette-Marit och även påverkat relationerna inom familjen.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Det har nu gått över två år sedan norska hovet kom med det hemska beskedet: Mette-Marit har diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros.

Man valde att berätta om sjukdomen då man räknade med att kronprinsessan inte skulle kunna arbeta i samma omfattning som tidigare.

LÄS MER: Läkarens ord – så sjuk är Mette-Marit

– Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, förklarade Mette-Marit 2018.

Läkaren: Så drabbas kroppen

Den vanligaste formen av lungfibros kallas IPF (idiopatisk lungfibros) och innebär symtom som liknar lungsjukdomen KOL. IPF utvecklas dock snabbare än KOL.

Sjukdomen innebär ofta stora svårigheter i vardagen.

– I början märks det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut, har Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, tidigare berättat för Svensk Damtidning.

– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande.

Påverkat relationen med svärfar

Ett sådant allvarligt besked påverkar givetvis den drabbade enormt mycket, men även anhöriga. Mette-Marits goda relation med sin svärfar, kung Harald, har säkerligen förändrats en aning då de inte jobbar sida vid sida längre. Ofta är det istället Haakon och Harald som istället syns tillsammans på kungliga uppdrag.

Foto: TT