Mette-Marits ord avslöjar sanningen: ”Vi är väldigt glada”

kronprins haakon kronprinsessan mette-marit

Lise Åserud
Det har varit ett tufft år men i Norge fortsätter kronprinsparet att sprida glädje och energi.
Allt om Norges kungahus!
Slå på ljud

En av kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marits stora hjärtefrågor är ungdomar och deras utveckling, något de bland annat jobbar med genom Kronprinsparets fond. Förra året var särskilt utmanande men arbetet har fortsatt och för att sprida budskapet delar Mette-Marit och Haakon med sig av en video i sociala medier.

– 2020 har varit ett speciellt år, och vi är väldigt glada att Kronprinsparets fonds projekt har fortsatt sitt arbete för att stötta, engagera och inkludera unga, säger Mette-Marit i videon.

Kronprins Haakon: ”Målet är att stärka”

Därefter får vi höra några av de röster som projektet har givit stöd till, det är norska ungdomar som fått hjälp och coachning att nå just sina mål med de projekt de arbetar med.

kronprins haakon kronprinsessan mette-marit

Oslo 20201206. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker =Kaffeen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / POOL / NTB

Stian Lysberg Solum / POOL

– Målet med Kronprinsparets fond är att stärka samhället för unga så att de kan delta i utvecklingen och känner tillhörighet. Vi vill gärna tacka alla som vill vara med i detta viktiga arbete, säger kronprins Haakon.

Kronprins Haakon jobbade hårdast i Skandinavien

Kronprins Haakon var en av de allra hårdast arbetande kungligheterna i Skandinavien förra året, enligt sajten UFO No More. Enligt deras uträkning jobbade han 145 dagar under 2020, medan Mette-Marit bara jobbat 23 dagar.

Det kan jämföras med siffrorna i det svenska kungahuset, som visar på en tydlig trend. Det har varit kronprinsessparets år. Victoria har jobbat mest av alla svenska kungligheter, hela 115 arbetsdagar har hon varit aktiv under året. Daniel är nummer två med nästan lika många, 112 dagar har han arbetat under 2020. De båda ser ju ju oftast tillsammans ute på uppdrag så det är inte konstigt att deras siffror ligger väldigt nära varandra. Men helt rätt att Victoria står som ”vinnare” i tabellen, det är ju ändå hon som är kronprinsessa och vi alla vet att hon jobbar väldigt hårt i sin roll som representant för kungahuset!