Panikåtgärden – enda hoppet för Mette-Marits dödliga sjukdom

Panikåtgärden – enda hoppet för Mette-Marits dödliga sjukdom
Kronprinsessan Mette-Marit av Norge lider av en allvarlig lungsjukdom. Enligt experterna krävs en stor livsförändring för att stoppa den.
Annons

Mette-Marit fick det dystra beskedet av läkarna hösten 2018. Då hade hon kämpat med andfåddhet och hosta ett längre tag.

Hennes åkomma är kronisk och går under namnet lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit i sitt första uttalande om sjukdomen.

Annons

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Mette-Marit sjuk – så ska hon räddas

Det var på hösten 2018 som Mette-Marit fick sin diagnos.
Det var på hösten 2018 som Mette-Marit fick sin diagnos.
Annons

Hjärt-lungfonden har samlat all information som finns tillgänglig om lungfibros på sin hemsida. Där kan man läsa att sjukdomen “fortfarande är en gåta för forskarna” – och att orsaken till tillståndet är okänd.

Det finns cirka 1 500 personer som lider av lungfibros i Sverige idag. Rent konkret innebär sjukdomen att ärrvävnad uppstår kring luftrör och lungblåsor. På grund av detta får den drabbade allt svårare att andas. Cigarettrökning är den vanligaste förklaringen till lungfibros – och Mette-Marit var tidigare en flitig rökare.

I det långa loppet betraktas lungfibros som en dödlig sjukdom. Tidigare levde patienterna i snitt tre till fem år efter ställd diagnos – men numera ser det ljusare ut.

Vad är det som ändrats de senaste åren som gjort prognosen bättre? Jo, två bromsmediciner har utvecklats och börjat delas ut till patienterna. De kan bromsa bildningen av ärrvävnad och rädda de drabbades lungor.

Lungtransplantation kan behövas

Dessutom har läkarna börjat genomföra lungtransplantationer i större utsträckning. Detta kan också bli räddningen för Mette-Marit i framtiden.

Annons

“Överlevnaden efter lungtransplantation är förhållandevis bra i Sverige. Cirka 70 procent av samtliga lungtransplanterade lever ännu fem år efter operation och omkring 60 procent efter tio år”, skriver Hjärt-lungfonden.

Norska folket oroliga

Mette-Marit har skurit ner på sina offentliga framträdanden sedan hon fick diagnosen. I Norge är man rejält oroliga för sin prinsessas öde.

– Kronprinsessan Mette-Marits hälsoproblem är väldigt allvarliga, har Anders Johan Stavseng, hovreporter på norska Se og Hör, sagt tidigare.

– Lungsjukdomen blir bara värre och värre.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Panikåtgärden – enda hoppet för Mette-Marits dödliga sjukdom”

  1. undrende skriver: 11 februari, 2020

    Varme tanker, Mette Marit!


  2. Birgitta Persson skriver: 12 februari, 2020

    Kanske svägerskan har insett att hon måste hjälpa till med representanter i stället för att flänga omkring med Trollkarlen. Det norska kungahuset har inte så många vuxna representanter längre
    Hoppas att du får mycket stöd och omsorg Mette!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar