Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Mette-Marits sorgliga besked om svåra sjukdomen: "Blir inte bättre"

11 dec, 2023, 15:00 
Louise Wibergh Lenti
I den nya dokumentärserien berättar Mette-Marit hur sjukdomen påverkat hennes liv.
Annons
Här tas Victoria och Mette-Marit emot som rockstjärnorBrand logo
Här tas Victoria och Mette-Marit emot som rockstjärnor

Kronprinsessan Mette-Marit lider av en kronisk sjukdom kallad lungfibros. Det blev känt för allmänheten när Mette-Marit gick ut med det 2018 – men det är något som vi lätt glömmer bort. Lungfibros syns inte.

Sjukdomen innebär att lungans vanliga vävnad krig luftrören och i lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Det gör i sin tur att utbytet av syre och koldioxid mellan lunga och blodomlopp försvåras vilket leder till andfåddhet och på sikt andnöd. Vanliga symptom är hosta och återkommande infektioner.

Kronprins Haakon: "Osäkerheten finns alltid"

I det stora hela har Mette-Marit mått relativt bra. Hon har mediciner och bra läkare omkring sig. Sjukdomen är däremot lömsk då den kan variera väldigt mycket från dag till dag. I sin biografi Haakon – historier om en tronarving berättar kronprins Haakon om den oberäkneliga vardagen:

Annons

"Hon har många bra dagar, även om osäkerheten alltid finns där. Måste vi ställa in? Det vet vi aldrig på förhand." skriver Haakon.

Inställda dagar har vi sett nyligen. När kungen firade 50 år på tronen var Mette-Marit tvungen att stanna hemma på grund av sin sjukskrivning.

Mette-Marit: "Vet inte hur bra medicinerna fungerar"

I den nya i dokumentärserien ”Kronprinsparet – vårt Norge” som sänds i norska TV2 berättar nu Mette-Marit hur sjukdomen påverkat henne.

– Det är inte så lätt att leva med, konstaterar hon.

– Man känner sig väldigt sårbar när man inte får göra allt man vill, men jag vet inte, det är svårt att prata om, säger Mette-Marit.

Hon berättar vidare att hon utvecklat en rädsla för att gå upp för backar och att hon blivit väldigt självmedveten.

Annons

– Det handlar om de mest absurda saker. Jag blir väldigt generad när jag andas mycket, till exempel i mikrofonen och så, då blir jag superstressad, säger Mette-Marit.

Hon lever mycket lugnare nu än innan hon kände av sjukdomen och har förlikat sig med att dagarna kommer att gå upp och ner.

– Det är en lungsjukdom som är progressiv så jag blir inte bättre och vi vet inte hur bra medicinerna fungerar. Men just nu är jag inne i en bra period och då känner jag mig inte så ... jag vet inte ... liten, säger Mette-Marit.

Foto: TT

Annons