Mette-Marits stora skräck – krisplanen för att undvika katastrof

Stella Pictures
Mette-Marit lärde sig den hårda vägen att hennes far inte alltid gick att lita på. Det ledde till att det fanns en krisplan när hon och Haakon gifte sig – så att Sven O Høiby inte skulle skapa en scen.

Mette-Marit har länge haft en problematiskt relation till sin far, Sven O Høiby. Han och Mette-Marits mor Marit Tjessem skiljdes när den blivande prinsessan var 11 år gammal och resten av uppväxten hade hon bara sporadisk kontakt med sin far.

Han skulle sedan komma att sälja informatiommn om Mette-Marit till den norska skvallerpressen och efter det enorma sveket hade hon svårt att lita på sin far igen. Haakon ville ändå göra ett försök till att bibehålla relationen, inte minst eftersom Sven faktiskt var morfar till Marius, Mette-Marits son från en tidigare relation, och framöver deras gemensamma barn.

Svek förtroendet i möte med Haakon och Marius

Då Haakon stämt möte med Sven för att umgås med Marius svek morfadern återigen förtroendet. Han hade förvarnat skvallerpressen om var och när mötet skulle äga rum, vilket gjorde att det fanns mängder med fotografer på plats.

Sven O Høiby var med på både Ingrid Alexandra och Sverre-Magnus dop.

Tor Richardsen/TT

Eftersom de visste hur oberäknelig Sven kunde vara var det nervöst när han skulle gästa kronprinsparets bröllop, som ägde rum i augusti 2001. De ville absolut inte att han skulle ställa till med skandal.

Vakt beväpnad med elpistol

Haakon och Mette-Marit gifte sig i augusti 2001, då var Sven på plats.

Enligt uppgifter till Expressen hade de garderat sig genom att sätta en norsk säpoman att hålla koll på Mette-Marits far. Säpomannen skulle hålla sig i närheten av Sven under hela tillställningen, och skulle han resa sig upp, hålla tal eller göra något som stred mot etiketten, skulle säpomannen förlama morfar med en elchockspistol och snabbt bära ut honom.

Krisplanen behövde som tur var aldrig användas och bröllopet kunde genomföras utan någon skandal. Mette-Marit och Sven försonades sedan på prinsessan Ingrid Alexandras dop några år senare. 2007 gick Sven bort i sviterna av lungcancer vid en ålder om 70 år.