Mette-Marits stora sorg – efter det enorma sveket

Relationer kan ibland kompliceras när någon gifter in sig i en kungafamilj, vilket var precis det som hände för Mette-Marit och hennes far.

Att gifta sig in i ett kungahus är en upplevelse som inte liknar någon annan, inte ens ingifta kungligheter emellan. För Daniel till exempel var övergången ganska smärtfri och han accepterades snabbt av både kungafamiljen och det svenska folket. För Sofia var det lite mer kärvt, men även hon blev till slut som en i familjen.

För Mette-Marit fick hennes nya roll som kronprinsessa oanade konsekvenser. Efter att hon gift sig med Haakon uppstod en konflikt med hennes pappa, Sven O Høiby, som sålde information om prinsessan till skvallerpressen.

Mette-Marit tog omedelbart avstånd till sin far, som inte hade några problem att stå för det han gjort, och det var Haakon som ville hålla liv i relationen. Men det förtroendet åkte i botten efter att Haakon stämt träff med Sven i en park för att han skulle få träffa sitt barnbarn, Mette-Marits äldste son Marius från hennes första äktenskap.

Vad Haakon inte visste var att Sven återigen tipsat skvallerpressen, som låg i buskarna och fotade kronprinsen och hans bonusson.

Sven kom på sitt barnbarn Ingrid Alexandras dop 2004, då försonades han med Mette-Marit – enligt honom själv.

Heiko Junge/TT

Smet in bakvägen för att träffa Mette-Marit

Mette-Marit och fadern försonades till sist på dottern Ingrid Alexandras dop. Expressen var på plats och fick en pratstund med honom utanför kyrkan. Sven O Høiby hade fått smita in bakvägen, medan hans exfru och Mette-Marits mamma Marit Tjessem fick gå på röda mattan som de övriga gästerna.

– Jag har en livsstil som inte passar det kungliga. Vi skildes för 20 år sedan, jag lever fritt och tycker om att ta en pilsner och pratar gärna med journalister eftersom jag själv har varit journalist, sa han då till tidningen.

År 2001 gifte sig Mette-Marit och Haakon, då var Sven på plats tillsammans med Mette-Marits mamma Marit Tjessem.

E. Borgen/TT

Sven O Høiby: ”Jag förstår henne”

Fadern, som efter äktenskapet med Mette-Marits mor gifte om sig med en före detta strippa, berättade att det varit en sorg både för honom och Mette-Marit att de inte träffats.

– Men jag förstår henne; hon kommer från en enkel familj och kastades plötsligt in i kungafamiljen, säger han.

På dopet kramade Mette-Marit om sin far, något Sven såg som en försoning.

– Jag har svårt att klä känslan i ord. Men jag tror att det kändes skönt för Mette-Marit. Nu tror jag inte att det blir några problem att träffas igen, säger Sven O Høiby till Expressen.

Sven gick bort 2007 i lungcancer och det mesta tyder på att de vid det laget hade försonats. Han blev 70 år gammal.