Mette-Marits stora sorg – efter familjemedlemmens tragiska död

Den 22 juli 2011 var en mörk dag i Norges historia. Det är dagen då 77 personer, många av dem barn, dödades i en terrorattack. För Mette-Marit var det även en personlig tragedi.

Fredagen den 22 juli skakades hela världen av en hemsk nyhet. En bomb sprängdes i Oslo och terroristen tog sig efter det till ön Utöya, där hon sköt ihjäl 69 personer som befann sig på ön med anledning av det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger.

Världen var i chock. Hur kunde något så fruktansvärt ske i ett så fredligt land som Norge? Det visade sig att den högerextrema gärningsmannen Anders Behring Breivik hade handlat efter rasistiska motiv och han greps samma dag av norska polisen.

Personlig förlust för Mette-Marit

Reaktionerna både hemma i Norge och internationellt blev kraftiga. Kung Harald gick genast ut med sina djupaste kondoleanser och tillsammans med drottning Sonja besökte han överlevande deltagare och familjemedlemmar. Det var självklart en stor sorg för hela landet, men vad alla kanske inte vet är att även den norska kungafamiljen hade lidit en personlig förlust.

Trond Berntsen hyllades i den nationella minnesceremonin för terrorattackens offer en månad efter dådet.

Cornelius Poppe

På plats på Utöya var nämligen kronprinsessan Mette-Marits styvbror från sin mammas andra äktenskap. Trond Berntsen, som var polis och ställde upp som frivillig säkerhetsvakt vid sommarlägret på Utöya, blev Anders Behring Breiviks första dödsoffer på ön. Trond, som vid tillfället var obeväpnad, försökte stoppa terroristen när han anlände till ön, förklädd som polis.

Trond Berntsen dog när han skyddade barnen

Enligt vittnesuppgifter till NRK hann Trond inse vad som var på väg att ske i sista sekund och han hann knuffa undan sin då 10-årige son som var med honom på lägret. Hans son hann komma undan och överlevde attacken, men själv blev han skjuten och avled på plats.

Tre dagar efter terrordådet deltog kronprinsessan Mette-Marit i en minnesstund i Tronds hemort Hokkesund.

Ole Martin Ludvigsen

Minnesstunden blev känslosam för Mette-Marit, som stått nära sin bonusfamilj. Tre dagar efter massakern slöt familjen upp till en minnesstund i den lokala kyrkan. Tronds tioåriga son och Mette-Marit var på plats och kronprinsessan var enligt Expressen mycket tagen av stunden.

Nästa sommar är det tio år sedan den fruktansvärda dagen på Utöya och det gäller att hjälpas åt att komma ihåg och hedra offren – och hindra något liknande för att hända igen.