Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Miljongåvan till Victoria mitt i krisen – många upprörda: "Inte nudlar på slottet inte"

06 dec, 2022, 05:00 
https://image.svenskdam.se/image-8677472?imageId=8677472&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=67.31&x=0&y=10.58
Indra Nordemar

Kronprinsessan får miljoner, mitt i den ekonomiska krisen.

Annons
Mitt i krisen – så ska slottet hållas varmtBrand logo
Mitt i krisen – så ska slottet hållas varmt

Elkostnaderna har ökat avsevärt i samband med den skyhöga inflationen. Att värma upp det 58 000 kvadratmeter stora Kungliga slottet kostar hundratusentals kronor, därför arbetas det aktivt för att finna hållbara lösningar som kan reglera utgifterna.

Men samtidigt får både kungen och kronprinsessan Victoria flera miljoner – något som inte kommer gå till ökade elkostnader, vilket Informationschef Margaretha Thorgren bekräftar för Aftonbladet.

Enorma kostnader på Kungliga slottet

Elkostnaderna rör både höjning och sänkning av värmen. För att slottet ska bevaras i evinnerlig tid får det varken vara för kallt eller för varmt. Men det är också en arbetsmiljöfråga, då slottet är en arbetsplats för drygt 200 anställda.

Annons

– Vi måste vara professionella i hur vi använder resurser, det är jätteviktigt. Men det är ju naturligtvis så att både kungen och kronprinsessan är otroligt intresserade. Det är ett personligt engagemang som ger det här ännu mer stöd, säger kungens ståthållare Staffan Larsson till Aftonbladet.

Miljonerna till kungen och Victoria mitt i krisen

Men trots det stora engagemanget som Victoria och kungen har i frågan, kommer alltså inget av det höjda apanaget gå till de ökade kostnaderna.

I år fick kungafamiljen ett apanage på 149 miljoner kronor, 2023 ökas det med 18,7 miljoner, det vill säga en slutsumma på 167,9 miljoner.

Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet är de som får ta del av apanaget.

När årsredovisningen för 2021 kom tidigare i år framkom det att kungaparet får 8 miljoner kronor, kronprinsessparet 4,5 miljoner och prins Carl Philip och prinsessan Sofia 1,1 miljoner. Men i och med ökningen nästa år kan det ju tänkas att var och en får ytterligare en slant.

Annons

"Inte fan käkar de nudlar på slottet"

Enligt budgetunderlaget kommer dock den större delen av extrabeloppet läggas på kungens tronjubileum nästa år.

"Vidare behöver medel tillföras för att möjliggöra aktiviteter med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och 50 år sedan H.M. Konungen blev statschef"

Men att Victoria bland annat får förhöjt apanage samtidigt som det råder ekonomisk kris har stuckit i mångas ögon.

"Hur var det nu hon sa.... " Vi måste alla hjälpas åt för att ta oss igenom detta" Gäller visst inte "alla" ändå! Inte faan käkar dom nudlar på slottet inte!", skrev en av alla upprörda läsare på Svensk Damtidnings Facebook-sida när nyheten kom ut.

Foto:TT

Annons