Minglet hos drottning Elizabeth slutade i politisk skandal

mingel hos drottning elizabeth buckingham palace

Det är inte ofta som politiska skandaler utspelar sig i kungliga rum. Men när Nato firade 70 år och världsledarna var inbjudna till England hände det faktiskt. Mitt under drottningens högtidliga mingel!

Fyra världsledare och ett samtal som aldrig skulle ha blivit offentligt. Kanadas premiärministers Justin Trudeaus, hans brittiske kollega Boris Johnsons, Nederländernas Mark Ruttes och den franske presidenten Emmanuel Macrons förtroliga samtal, från Nato-mötet, har läckt över hela världen.

Hemliga ljudinspelningen avslöjade allt

Världsledarna samlades i England i samband med att Nato firade 70 år och under en bjudning på Buckingham Palace stod de med varsin drink i handen och skojade. Vad de inte visste var dock att pratstunden filmades och att delar av samtalet plockades upp av en mikrofon.

– Det var som en 40 minuter lång presskonferens, säger Justin Trudeau på inspelningen.

– Jag såg hur hans stab fullständigt tappade hakan.

Även om hans namn inte nämns så ska det inte råda någon tvekan om att det är USA:s president Donald Trump och hans insats under en tidigare presskonferens som det handlar om, skriver Reuters.

värdsledare skitsnack buckingham palace

Världsledare tar en drink hemma hos drottning Elizabeth. Vad de inte visste var att deras samtal spelades in..

Donald Trump, som ofta är snabb med att ge svar på tal, tog verkligen i när han skulle beskriva Kanadas premiärminister i en presskonferens kort därpå.

– Justin Trudeau är falsk. Jag har träffat honom, han är en trevlig kille men du vet att sanningen är att jag hängde ut honom för att han inte betalar sina 2 procent och jag märker att han inte är särskilt glad över det, sa Donald Trump under en pressträff han höll med Tysklands Angela Merkel, skriver Reuters.

De 2 procenten, Donald Trump talar om, handlar om att Kanada inte har spenderat så många procent av BNP (Bruttonationalprodukt) på sitt försvar.

Franrikes president vill dock inte ge sig in i debatten.

– Jag kommer inte kommentera en stulen video, det klippet skulle inte ha filmats i det rummet, säger Emmanuel Macron.

Foto: TT