Missen fångades på bild! Fyra gånger kungligheter brutit mot etiketten

09 jul, 2022, 12:07 

Det är inte alltid lätt att vara kunglig!

Annons

Att vara kunglig är få förunnat, men också ingen lätt uppgift. Visst innebär det galamiddagar, spännande möten och bohag i ett slott – men det finns också sidor som kan ställa till det.

Det finns massvis med olika kungliga etikettregler som de väntas följa, oskrivna sådana. Och ibland händer det att de inte riktigt följs – se bara här!

Elisabeths selfie-förakt

Storbritanniens prins William och hertiginnan Kate står för det första "etikettbrottet", som kan verka riktigt märkligt för oss andra. Det är kanske framför allt något som inte tillhör vanligheterna – snarare än ett regelbrott.

Det var när det paret var på besök i Glasgow i maj som en beundrare ville ta en selfie med kungligheterna. Will och Kate ställde glatt upp, och Will la till och med armen runt den överlyckliga kvinnan.

Det låter kanske inte låter som något att höja på ögonbrynen över, men det händer oerhört sällan att de ställer upp på sådana bilder, utan nekar istället vänligt. Oftast för att fokuset ligger på annat, som uppdraget de är på plats för att utföra.

Annons

Just den brittiska kungafamiljen verkar vara särskilt oförtjusta i selfies, så frågan är hur det togs hemma på Buckingham palace. Drottning Elizabeth har enligt Hello sagt att hon inte förstår charmen med de udda självporträtten, och tycker det är märkligt och förvirrande när folk svärmas runt henne för att ta selfies. Prins Harry har dessutom uttryckt det svart på vitt: Han hatar dem.

Prins William och hertiginnan Kate
Alla inblandade ser riktigt glada ut – kanske dags för kungahuset att börja med selfies?

Oväntade pussbilden

Nästa miss står det omskrivna paret furst Albert och furstinnan Charlene för, och kanske är det aningen oväntat att det är just Monaco-paret som gör sig skyldiga till detta. Det är ingen hemlis att det spekulerats hejvilt, och ryktats om en eventuell skilsmässa – kanske är det därför kungligheterna väljer att dra till med ett vågat beslut!

Annons

Det handlar om att visa affektion öppet! Kanske låter som något härligt, men inte om du frågar det brittiska kungahuset. Det pratas nämligen ofta om att de helst håller "PDAs", det vill säga Public Displays of Affection, till ett minimum.

Tur för Charlene och Albert att de huserar i Monaco och inte Storbritannien, men det är oavsett lite ovanligt för kungligheter att pussas på bild – framför alla.

I slutet av juni gästade paret Oslo, och hann bland annat med en lunch arrangerad av kung Harald och drottning Sonja. Med på lunchen var även kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise!

Men det var den här bilden som många fastnade vid efter besöket...

Om inte annat en försäkran om att paret fortfarande kilar stadigt!

Världstjärnan bröt mot reglerna

Filmstjärnan Tom Cruise har ett finger, eller en hand, med i spelet när det kommer till detta etikettbrott. Det vankades filmpremiär för Top Gun: Maverick, och på plats var Will och Kate.

Annons

Tom Cruise och hertiginnan tog sällskap ner för den röda mattan, och Tom ville vara lite artig, utan att veta vad han egentligen gjorde. Han tog nämligen Kate i handen när hon skulle gå ner för ett par trappor. Det kanske inte låter märkligt, men det har länge pratats om att detta är kunglig etikettregel – att inte vidröra kungligheter, rapporterar Hello.

När det kommer till drottning Elisabeth, ja, då får man helt enkelt vänta tills drottningen själv initierat att det ska ske, enligt ryktena.

Det hela ska nog inte ha påverkat Kate särskilt mycket, att få lite artig hjälp av en superstjärna på hans egen filmpremiär hade nog inte många klassat som något så fruktansvärt ändå.

Hertiginnan Kate och Tom Cruise
Kate ser ut som en filmstjärna själv när hon valsar ner för röda mattan!

Victorias kritiserade beslut

Hittills har våra svenska kungligheter varit skonade, men kanske har vi sparat det bästa till sist. Till och med vår alldeles egna kronprinsessa Victoria har varit rebellisk!

Annons

Många är nog överens om att Victoria sköter sitt kungliga uppdrag med en oerhört elegans och säkerhet, men på Nobelbanketten 2014 upprörde hennes beslut lite känslor. Hon bar Serafimerordens band, en symbol som kommer med en hel del etikett.

En av dem är att det inte ska bäras mot bar hud, något Victoria dessutom gjort vid flera tillfällen! Under Nobelsändningen var den numera avlidne etikettexperten Magdalena Ribbing i SVT:s studio och kommenterade sändningen, och just denna detalj stack ut.

– Kronprinsessan har gjort fel, sa Magdalena i sändning.

Kronprinsessans klädval under Nobelbanketten 2014 var väldigt omdiskuterat.

Ja, det går att samla på sig en hel del snedsteg från kungligheterna! Som tur är, är dessa "regelbrott" helt ofarliga, så ingen behöver bli orolig.

Foto: TT

Annons